Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Holbæk er ikke længere en planet

Der er andre ofre end Pluto for astronomernes skærekniv.

Vi har ikke et billede af Holbaek set fra jorden, så her er et billede af Holbæk set fra rummet. Foto: Gmaps/Google Earth
Vi har ikke et billede af Holbaek set fra jorden, så her er et billede af Holbæk set fra rummet. Foto: Gmaps/Google Earth

Samtidig med at Pluto er blevet degraderet til dværgplanet, er et stort antal småplaneter blevet degraderet til små himmellegemer. Blandt dem er småplaneten Holbaek, opkaldt efter den danske by af (næsten) samme navn.

Holbaek er én af de over 100 småplaneter, som i 80'erne blev opdaget med Schmidt-teleskopet ved Københavns Universitets Brorfelde-observatorium på Midtsjælland.

Brorfelde ligger små 15 km syd for Holbæk, og byen kom til at lægge navn til én af de nyregistrerede småplaneter i anledning af dens 700 års købstadsjubilæum.

I 200 af disse år har man kendt til småplaneter eller minor planets, som omfatter asteroider, kometer og måner, men begrebet er nu helt fjernet af den astronom-kongres i Prag, der også til stor opstandelse omdøbte Pluto til dværgplanet.

Så Holbæk-borgerne må nu lide den tort, at byens navnefælle ude i solsystemet ikke længere er en småplanet, efter at den sammen med 130.000 navngivne himmellegeme-kolleger af samme størrelse med et pennestrøg er degraderet til "små himmellegemer i solsystemet", hvis antal af legemer i forvejen er astronomisk (i hvert fald hvis man synes et par millioner er et højt tal).

Det er støtteforeningen for Brorfelde observatoriet, der gør opmærksomhed på den forsmædelige skæbne, der er overgået Holbaek.

Københavns Universitet Astronomiske Observatorium er flyttet til Rockefeller komplekset, men området bruges stadig til astronomiske observationer og udstyret vedligeholdes af det naturvidenskabelige universitet.

På søndag er der åbent hus mellem klokken 10 og 13 på observatoriet, som nu bruges mest af Brorfeldes Vennekreds og andre amatørastronomiske grupper.

Alle er velkomne, siger formand Hans Jørn Fogh Olsen. Og hvis man ikke lige når det på søndag, er der aktiviteter næsten hver onsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.