Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højteknologiske køer brødføder fremtiden

I år 2050 skal verden brødføde 9 milliarder mennesker. For at det kan lade sig gøre, skal maden laves og findes mere effektivt.

I samarbejde medVidenskab.dk

Et lille prik gennem koens øre og forskerne kan vende og dreje vævsprøven og komme med en konklusion. Det danske landbrug er nemlig blevet revolutioneret ved hjælp af genomisk selektion.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se en video, hvor det demonstreres, hvordan forskere gennem analyser af kromosomer kan skabe mere effektivitet.

Genomisk selektion er en meget effektiv avlsmetode, som er blevet taget i brug i 2008. Metoden tager udgangspunkt i analyse af kromosomer fra dyrene, som så kan fortælle, om koen har avlsmateriale til at give meget mælk. Teknologien er udviklet af blandt andet den præsenterede lektor i videoen, Bernt Guldbrandtsen, men også flere til.

Forskernes metode fra AU Foulum har gjort, at man sparer fem års avlsarbejde. Forskerne mener, at det har givet en øget effektivitet på 50 procentpoint. Før i tiden måtte man bedømme en tyrs afkom efter 120 "døtre". Derfor er genomisk selektion en revolutionerende udvikling.

Det næste skridt er, at tage metoden videre i landbruget og bruge det på svin og planter. På den måde kan vi sikre fremtiden, når vi bliver endnu flere på samme plads.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan kejsersnit gå ud over kvinders evne til at føde naturligt?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.