Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hjertesygdom rammer hele familier

Når unge pludselig falder om af uventet hjertedød, har deres familiemedlemmer markant større risiko for at få hjerteproblemer. Den nye viden kan redde menneskeliv, mener dansk forsker.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
I samarbejde medVidenskab.dk

Under løbeturen, i supermarkedet eller i brusebadet. Hvert år falder omkring 80 danskere under 35 år om med pludselig, uventet hjertedød, og når tragedien rammer, bør de nærmeste familiemedlemmer være ekstra opmærksomme på deres eget helbred skriver videnskab.dk.

En ny undersøgelse viser nemlig, at den afdødes forældre, søskende og børn har væsentligt større risiko for at få hjerteproblemer end resten af befolkningen.

»Hvis man har en slægtning, som pludselig er død af hjertesygdom, så har man en markant forhøjet risiko for selv at have en hjertesygdom,« siger læge og ph.d.-studerende Mattis Flyvholm Ranthe fra Statens Serum Institut til Videnskab.dk.

Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Heart Journal.

Undersøgelsen viser, at det især er blandt yngre slægtninge til hjertedøde, at risikoen for hjertesygdomme er væsentlig forøget. Forskerne fandt, at familiemedlemmer under 35 år havde op til 20 gange så høj risiko for at få specifikke hjertesygdomme end resten af befolkningen.

»Man har fra tidligere studier haft mistanke om, at slægtninge ville have en forhøjet risiko, men nu har vi endelig fået dokumenteret med et stort studie, at mistanken var god nok,« siger Mattis Flyvholm Ranthe.

Han tilføjer, at slægtninge formentlig har en forhøjet risiko for hjerteproblemer, fordi mange hjertesygdomme blandt yngre mennesker er arvelige. Dermed kan bestemte hjertesygdomme blive videregivet fra forældre til børn, og på den måde kan bestemte hjerteproblemer florere i visse familier.

På Aarhus Universitetshospital mener overlæge Henrik Kjærulf Jensen, at den nye undersøgelse giver dokumentation for, at de nærmeste slægtninge bør tjekkes for hjertesygdomme, når nogen i familien falder om med pludselig uventet hjertedød.

»Nu har vi en solid dokumentation for, at de nærmeste slægtninge har en højere risiko for at få hjertesygdomme. Det betyder, at det er rigtig vigtigt at screene familiemedlemmer, og det gør vi faktisk også allerede i dag. Men det er ikke sat ordentligt i system, og det kører lidt på tilfældighed, om de pårørende for besked om, at tilbuddet om screening findes,« siger Henrik Kjærulf Jensen, som er overlæge på hjerteafdelingen på Skejby Sygehus.

Læs mere om, hvorfor du skal passe på dit eget helbred, hvis der opstår hjertedød i din familie, på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.