Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er der størst risiko for at blive ramt af lynet

Ved at analysere på en kæmpe mængde data har NASA skabt et kort, som viser, hvor på Jorden lynet oftest slår ned.

Den danske sommer kan byde på lidt af hvert. Sol, regn, blæst, bagende vinde og kolde briser. Og de fleste danskere oplever også et enkelt tordenvejr eller to i løbet af årets varmeste måneder.

Dog er det danske vejr på ingen måde garant for så mange lynnedslag, som visse andre steder i verden. NASA har lavet et kort, der viser, hvor risikoen – eller chancen – er størst for at være vidne til et lynnedslag. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en version af kortet:

NASA har samlet data ind mellem maj 1995 og december 2013, og det er på baggrund af disse mange observationer, de har fremstillet lyn-kortet.

De områder på Jorden, som oftest oplever lynnedslag ligger omkring ækvator. Den Demokratiske Republik Congo og området omkring Maracaibo-søen i Venezuela er to af de steder, der oftest er udsat for lynnedslag.

Læs mere på Videnskab.dk: Opadgående og mystiske lyn fotograferet:

Her er der nemlig de perfekte klimaforhold til at få lyn til at opstå.

Det indebærer store mængder nedbør, den ideelle luftfugtighed og de perfekte atmosfæriske forhold.

I de to områder slår lynet ned op til 150 gange om året per kvadratkilometer. Det er en stor del mere end herhjemme.

Læs mere på Videnskab.dk: Snestorm med tordenskrald. Er vejret gået grassat?

Ifølge statistikker fra DMI er den største årlige tæthed målt i Danmark to lyn per kvadratkilometer på et år. Den observation blev gjort i Nyborgområdet i 1994.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.