Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hash-stop giver abstinenser

Hashrygere kan opleve så svære abstinenssymptomer, at det går ud over arbejde og studier, viser den første videnskabelige undersøgelse af frivilligt cannabis-ophør.

Små pot-potter.
Små pot-potter.

Tidligt i morges dansk tid gik serverne ned på det videnskabelige nettidsskrift PLoS One på grund af voldsom trafik til en enkelt artikel: Quantifying the Clinical Significance of Cannabis Withdrawal.

Artiklen beskriver det første videnskabelig forsøg på at måle abstinens-graden ved rygestop. Ikke af almindelig nikotin-tobak, men af cannabis. Og det er åbenbart voldsomt interessant for store dele af internettet, der er oppe sent om natten.

De australske forskere bag artiklen fandt 49 storforbrugere af hash i Sydney, som var villige til at afstå fra at ryge i 14 dage og blive undersøgt og udspurgt om deres oplevelser undervejs. Alle 49 røg hash mindst fem gange om ugen op til det frivillige stop, og de blev testet med urinprøver under rygestoppet.

Det var ikke alle deltagerne, der var plagede af abstinenserne, der minder om dem, der gør sig gældende ved ophør med andre former for rusmidler.
Ubehaget spændte fra psykiske symptomer som nervøsitet, nedtrykthed, humørsvingninger  og mareridt til rent fysiske symptomer som hedestigninger, træthed og nattesved. Nogle af eks-rygerne var dog så besværede af abstinenser, at de selv mente det gik ud over deres evne til at fungere i hverdagen, både socialt og på arbejde eller uddannelse.
 
Der var klar sammenhæng mellem svære abstinenssymptomer og større risiko for at begynde at ryge hash igen efter prøveperioden. Og de rygere, der inden forsøget selv betegnede sig som svært afhængige, var også mere udsatte både for abstinenser og tilbagefald.

De psykiske symptomer gav større risiko for tilbagefald end de rent fysiske. Abstinenser var stærkest på fjerdedagen, og hos de fleste var det hele klinget af efter 14 dage.

Undersøgelsen er alt for lille, og deltagerne for tilfældigt fundet, til at det sidste kapitel er skrevet om cannabis-abstinenser, men forfatterne kalder selv på mere forskning i abstinenserne, hvis man skal kunne tilbyde ordentlig hjælp til mennesker, der vil ud af et hash-misbrug eller bare ønsker at skære ned på deres hash-forbrug.

"Cannabis-abstinenser er klinisk betydningsfulde, fordi de kan forbindes med begrænsning af funktionsevnen i det daglige, ligesom de kan forbindes med større risiko for tilbagefald. Størrelsen af den undersøgte gruppe er lille, og deltagerne er opsøgt og har ikke selv søgt behandling. Derfor bør undersøgelsen gentages i et klinisk forsøg. Det kan give bedre resultater af misbrugsbehandlingen, hvis den  kan skræddersys til de abstinenssymptomer, der mest bidrager til nedsættelse af funktionsevnen", konkluderer forskerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.