Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Håb om kur mod migræne

Nyt migrænemiddel giver håb om lindring til landets 500.000 migrænepatienter. Midlet er baseret på en ny forståelse af migrænens virkemekanisme.

Et helt nyt behandlingsprincip har vist sig at kunne fjerne migrænesmerter effektivt i løbet af få timer.

Behandlingen går ud på at blokere et signalstof, kaldet CGRP, som er involveret, når der opstår et migræneanfald. Signalstoffet findes naturligt i det netværk af følenerver, der sidder udenpå hjernens blodkar. Lægerne har endnu ikke løst migrænens gåde, men man ved, at migræne og hovedpine opstår, når hjernens følenerver af ukendte årsager bliver irriterede. Det er de samme følenerver, der sender besked til hjernens smertecenter, hvis det gør ondt et sted i kroppen.

»Vi ved, at signalstoffet CGRP (Calcitonin Gen Relateret Peptid) er med til at irritere hjernens følenerver i forbindelse med et migræneanfald. Den ny behandling går ud på at blokere signalstoffet, så det ikke længere kan påvirke følenerverne,« fortæller den internationalt anerkendte hovedpineforsker, professor dr.med. Jes Olesen, Dansk Hovedpine Center ved Københavns Amtssygehus i Glostrup.

Succesfuldt forsøg
Jes Olesens forskergruppe har sammen med professor Lars Edvinsson i Lund og professor Peter Goodsby i London afprøvet det nye stof på en gruppe på 126 migrænepatienter.

Der var tale om et dobbelt blindt forsøg, hvor forsøgsdeltagerne enten fik en indsprøjtning med det nye stof eller en med saltvand i forbindelse med et akut migræneanfald. Ingen af deltagerne vidste hvad, der var i den indsprøjtning, de fik.

Behandlingen ser meget lovende ud, fortæller Jes Olesen, som præsenterede forsøgsresultatet på en international hovedpinekonference i Rom i sidste uge. Allerede to timer efter indsprøjtningen oplevede migrænepatienterne klar effekt. Op til 60 pct. af dem var helt symptomfri.

Til forskel fra de hyppigt anvendte migrænemidler, kaldet triptaner, trækker det nye stof ikke blodkarrene sammen. Det betyder, at hjertepatienter og patienter med åreforkalkningssygdomme vil kunne tåle behandlingen.

Medicinen er ikke på markedet endnu og findes foreløbig kun som indsprøjtning. Men professor Jes Olesen skønner, at den ny behandling kan blive markedsført i tabletform om tre-fem år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.