Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gynækologformand til gravide: Undgå light-sodavand

De danske fødselslæger og gynækologer overvejer på baggrund af en ny, stor undersøgelse, om de skal anbefale gravide at lade være med at drikke light-sodavand.

Undersøgelsen, som Statens Seruminstitut har været med til at lave, konkluderer, at gravide har 78 procent større risiko for at føde for tidligt, hvis de drikker en liter light-sodavand eller light-saftevand om dagen.

Og selv om lægerne i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi gerne vil se flere undersøgelser af området, inden de går ud med en generel advarsel, så er formand Charlotte Søgaard klar til handle.

- Jeg synes faktisk på basis af det vi ser nu, at vi godt kan sige til de gravide: For det første skal de måske helt lade være med at drikke sodavand, når de er gravide. Og hvis de skal have sodavand, så skal de måske ikke tage det, der er kunstigt sødet, siger hun til P3Nyheder.

Charlotte Søgaard kalder undersøgelsens resultater bemærkelsesværdige, og vil nu tale med Sundhedsstyrelsen for at finde ud af, hvordan man skal agere.

- Vi skal kigge på det først, og så skal vi se på, om det her i sig selv kan bære, at man skal ændre på nogle retningslinjer, eller om der skal mere til, siger hun.

Selv om tallene springer Charlotte Søgaard i øjnene, så er hun ikke urolig for de gravide, der har drukket light-sodavand indtil nu.

- De skal ikke blive bekymrede, hvis de har drukket det her sodavand. I forvejen er for tidlig fødsel ret sjældent, og selv om der er en øget risiko, så er det stadig væk en sjælden ting, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.