Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønlandshvalen kan svømme gennem Arktis

Turen er virkelig lang og praktisk talt dækket af is, hvis man beslutter sig for at svømme fra Atlanterhavet omkring Grønland til Stillehavet mellem Rusland og USA. Det stopper ikke grønlandshvalen.

Grønlandshvalen er ekspert i at navigere igennem is.
Grønlandshvalen er ekspert i at navigere igennem is.

Igennem 20 år har forskere samlet dna fra grønlandshvaler - ikke bare de levende, men også nogle som har været døde i 3000 år og i dag kun findes, fordi inuitternes forfædre, blandt andet Thule-folket, dengang lavede små figurer af knoglerne.

Resultatet viser, at Grønlandshvaler er migreret gennem det isdækkede Arktis.

Normalt opdeler man bestanden af grønlandshvaler i forskellige kategorier, fordi de lever langt fra hinanden, nogle i Atlanterhavet og nogle i Stillehavet. Det overraskende i den omfattende undersøgelse er, at hvalerne har parret sig på trods af de enorme afstand og isen, der indtil for nylig har adskilt de to verdenshave.

Det er stadig uvist hvilken rute, hvalerne tager.

Billedet snyder faktisk en smule, da det er taget for få år siden om sommeren, mens isdækket var mindst. Grønlandshvalen har også passeret Arktis lang tid før, den globale opvarmning skabte tydelige sejlrender gennem Arktis. Foto: NASA

I det hele taget er grønlandshvalen et ekstraordinært dyr:

Den kan blive næsten 20 meter og veje op mod 100.000 kilo. Hovedet er stort, og hvalen bruger det til at bryde op gennem 60 cm. tyk is for at trække vejret.

I 2007 fangede lokale hvalfangere i Alaska en grønlandshval, der bar stykker af en harpun i fedtlaget under huden. Harpunprojektilet var fra New Bedford, Massachusetts, som var centrum for storstilet hvalfangst omkring år 1890. Fundet har bestyrket troen på, at grønlandshvaler er blandt de længst levende pattedyr på kloden og kan blive et godt stykke over 100 år gamle.

Forskningsresultaterne er lavet af Wildlife Conservation Society og offentliggjort i Ecology and Evolution.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.