Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Videnskab.dk

Gravfund sladrer: Så tidligt kom norske vikinger til Storbritannien

Indholdet af norske grave fra vikingetiden afslører, hvornår norske vikinger begyndte at plyndre på de britiske øer.

Det er skatte som denne, der er fundet i gravene og vidner om vikingernes tidlige rejselyst.Her er ses en vikingearmring fundet i det vestlige England.
Det er skatte som denne, der er fundet i gravene og vidner om vikingernes tidlige rejselyst.Her er ses en vikingearmring fundet i det vestlige England.
I samarbejde medVidenskab.dk

Vikinger fra Norge var mere rejselystne end de fleste.

Nye analyser af gravfund viser, at vikinger fra regionen Trøndelag i Midtnorge allerede befandt sig på de britiske øer omkring år 793. Det skriver ScienceNordic ifølge Videnskab.dk.

»Disse grave er nogle af de tidligste beviser på kontakten mellem Norge og de britiske øer,« siger Aina Margrethe Heen Pettersen, der er en del af forskerholdet fra NTNU University Museum, som har undersøgt vikingegravene.

De norske grave, som er fra omkring år 800 og senere, gemte blandt andet på en række artefakter, der kan spores helt tilbage til en vikinge-razzia i Lindisfarne, England, i 793.

Læs også hos Videnskab.dk: Se 3D-animation af Danmarks vikingeborg ved Køge

Herudover er der fundet en stor del importeret udsmykning til kvinder såsom brocher, drikkehorn og relikvieskrin.

»Genstande fra de britiske øer blev brugt som statussymboler i samfundene i Trøndelag til at signalere rigdom og forbindelser på tværs af Nordsøen,« forklarer Aina Margrethe Heen Pettersen.

Hun understreger, at kontakten med briterne ikke kun har været af voldelig art.

»Drikkehorn og sværd bør betragtes som gaver til oprettelse af alliancer, og flere af fundene tyder på, at der foregik handel mellem vikingerne og befolkningen på de britiske øer.«

Læs mere om, hvad forskerholdet ellers har fundet, i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.