Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Græspollen hjælper mod hedeture

Et kosttilskud baseret på udtræk af græspollen kan hjælpe mod kvinders svedeture i overgangsalderen. Det har en dansk undersøgelse vist.

Det drejer sig om præparatet Femal - et svensk produkt, der mest tages af kvinder med præmenstruelle problemer, skriver Politiken.

Interessen for naturprodukter som alternativ til hormonbehandling har været meget stor. Flere undersøgelser har nemlig vist en lang række bivirkninger ved den traditionelle behandling af overgangsalderens gener, hormonbehandling. Blandt andet forøger hormonbehandlingen risikoen for brystkræft, blodpropper og hjerte-kar-sygdomme.

Der findes på det danske marked tre naturlægemidler, som er godkendt til behandling af overgangsaldersymptomer: Remifemin, Menofem og Angelika. De er alle baseret på udtræk af planten sølvlys. Men videnskabelige undersøgelser har ikke givet entydig dokumentation for, at de rent faktisk virker.

Femal sælges som kosttilskud, der ikke kræver nogen godkendelse eller videnskabelig dokumentation. Alligevel har overlæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Amtssygehuset i Gentofte Kaj Winther afprøvet det i en undersøgelse, hvor 64 kvinder i tre måneder fik enten to tabletter Femal eller to virkningsløse 'snydepiller' dagligt.

Af dem, der fik kosttilskuddet, rapporterede to tredjedele, at de havde færre og mindre gener som f.eks. hedeture. Det samme var tilfældet for 38 procent af dem, der fik snydepillerne.

Undersøgelsens resultat bliver offentliggjort i dag på en international lægekongres om overgangsalder.

ujj@berlingske.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.