Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

George var måske ikke så ensom alligevel

Da den store skildpadde døde i juni, mente biologer, at han var den sidste af sin art. Ny forskning tyder på, at han kan have slægtninge på nærliggende øer.

Ensomme George døde d. 24. juni 2012. Han blev omkring 100 år gammel.
Ensomme George døde d. 24. juni 2012. Han blev omkring 100 år gammel.

Han var måske verdens mest berømte skildpadde. Ensomme George blev fundet i 1971, efter at biologer i årtier havde troet, at hans race, Chelonoidis nigra abingdonii, var uddød. Men det lykkedes ikke at finde en mage til Ensomme George, og da man prøvede at parre ham med meget nærtbeslægtede arter, var han modvillig.

Ensomme George døde barnløs d. 24. juni 2012.

Men på en ø 60 kilometer fra Georges hjemø har forskere nu fundet 17 skildpadder med en forælder af samme race som George. Nogle af dem under 20 år gamle. Det tænder et håb om, at George kan have fuldblodsslægtninge på naboøen.

- Selv forældre til nogle af de ældre skildpadder kan stadig være i live i dag, fordi skildpadder kan blive så gamle, og fordi vi har fundet en så klar biologisk linje hos nogle af blandede skildpadder, siger en af forskerne bag undersøgelsen, biolog ved Yale University Daniella Edwards.

Forskerne har taget dna-prøver af mere end 1600 skildpadder på øen Isabella - den største ø i Galápagosøerne - omkring et område, der hedder Vulcano Wolf. Resultatet er offentliggjort i Biological Conservation.

Resultat stiller spørgsmåltegn ved, hvordan en slægtning til Ensomme George kan være havnet 60 kilometer fra deres naturlige levested på øen Pinta. Skildpadder som George er nemlig dårlige svømmere.

Forskerne peger på, at sømænd tidligere brugte de store skildpadder som mad, fordi de kan leve op til 12 måneder uden mad og drikke. Men de store skildpadder kunne udgøre en unødvendig byrde - nogle kan veje op til 250 kilo - i tilfælde af søslag og blev så smidt over bord. Den teori kan forklare flere sammenblandinger af skildpaddearter på Galápagosøerne.

Nu håber holdet på, at de i 2013 kan tage til Galápagosøerne og lede efter slægtninge af den afdøde skildpadde og på sigt etablere en vild bestand på Pinta. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.