Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gennembrud for billig solenergi

Forskere fra Risø har taget patent på en opfindelse, der kan gøre solenergi langt billigere. Ekstremt holdbare solceller af plastic kan give den vedvarende energikilde et lift.

Med opfindelsen af en billig plasticsolcelle, har en forskergruppe på forskningscenter Risø skabt grundlaget for, at solenergi kan komme til at spille en langt større rolle som energikilde i det moderne samfund. Den plasticbaserede solcelle er langt billigere og mere fleksibel i anvendelsen, end de silicium-celler, der er på markedet i dag. Mens siliciumcellerne koster omkring 5.000 kroner pr. kvadratmeter, kan plasticcellerne produceres til langt under 100 kroner.

Hidtil har solceller af plastic ikke vundet terræn på markedet for solenergi. Det skyldes bl.a., at de hidtidige produkter ikke har kunnet holde meget mere end 14 dage.

Men nu har seniorforsker Frederik Krebs og hans kolleger udviklet et plastmateriale, der kan forlænge cellernes levetid markant. De har taget patent på opfindelsen af en plastsolcelle, der kan holde to-tre år. Samtidig er cellerne så fleksible og smidige, at de kan produceres som bløde plastictæpper, der kan tilpasses mange former. I princippet kunne cellerne trykkes på et telt.

Frederik Krebs siger, at opfindelsen allerede nu vil kunne bruges til erstatning for batterier i små elektroniske produkter som termometre, ure og lommeregnere.

»Samtidig er grundlaget skabt for, at plasticsolceller også med tiden kan bruges i større stil, som for eksempel til opvarmning af huse. Endnu er ydelsen i plasticcellerne ikke effektiv nok. Den skal forbedres markant, for at cellerne kan få massiv udbredelse i energiforsyningen.

Men nu har vi fået et billigt og meget holdbart materiale som et positivt udgangspunkt for den videre forskning,« siger Frederik Krebs.

Solenergi har herhjemme stået i skyggen af andre vedvarende energikilder som biomasse og vindkraft. Danmark er meget langt fra EUs mål om at solenergi kan levere 1 procent af energien i 2010.

Førende på verdensplan i udnyttelsen af solens energi er Japan, den opgående sols land.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.