Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gå ikke glip af supermånen i weekenden

Læs, hvornår du har mulighed for at opleve en vaskeægte supermåne.

Sådan så det ud 19. marts sidste år, da fuldmånen stod op i Manchester.
Sådan så det ud 19. marts sidste år, da fuldmånen stod op i Manchester.

Hvis vejret tillader det, er der mulighed for at se årets største fuldmåne på søndag den 6. maj. Ikke bare er månen fuld klokken 05:35 søndag morgen. Fuldmånen falder også sammen med, at månens afstand til Jorden er den korteste i hele 2012.

Månens afstand til Jorden er i gennemsnit 384.400 kilometer, men da månens bane om vores planet ikke er helt rund, varierer månens afstand til Jorden med omkring 50.000 kilometer. Søndag morgen kommer afstanden mellem de to himmellegemer ned på 356.954 kilometer.

Det betyder en, at månen vil synes 15 procent større end normalt og lyse ca. 30 procent kraftigere.

Michael Linden-Vørnle er cand.scient. og ph.d. i astrofysik og arbejder ved Tycho Brahe Planetarium. Han anbefaler, at man holder øje med månen, når den lørdag aften står op cirka klokken 20:30. Månen vil nemlig virke ualmindeligt stor, når den er tæt på horisonten.

- Sidste år i marts, da vi havde det samme fænomen, var vejret meget klart. Da månen stod op, havde den et rødligt skær. Den lignede en kæmpestor blodappelsin. Hvis man alligevel er ude af lufte hunden, så kan man få et smukt syn, hvis man kaster et blik på månen, siger han.

Selv om månen er tættere på Jorden end normalt, får det ikke stor betydning for tidevandet, forklarer Michael Linden-Vørnle.

- Det drejer sig om få centimeter. Vandet stiger selvfølgelig en lille smule, men man skal ikke være bange for, at fænomenet får tidevandet til at gå amok, siger han.

Hvis man alligevel er udenfor lørdag aften, vil man også kunne få øje på planeten Saturn og stjernen Spica. Saturn og fuldmånen vil kunne ses i sydlig retning, men Saturn nordvest for månen. Spica vil kunne ses under månen.

Så mangler vi bare, at vejrguderne er med os lørdag aften. Ifølge DMI's landsudsigt bliver der tørt og tildels klart vejr lørdag aften og nat, men i den sydøstlige del af landet mere skyet og måske regn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.