Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fund på størrelse med Danmark gjort under Indlandsisen

Et kæmpe depot med grundvand på størrelse med Danmark er blevet afsløret under Indlandsisen i Grønland.

Forskere har fundet et hidtil ukendt grundvandsmagasin i den sydgrønlandske indlandsis.
Forskere har fundet et hidtil ukendt grundvandsmagasin i den sydgrønlandske indlandsis.
I samarbejde medVidenskab.dk

Forskere har fundet et hidtil ukendt grundvandsmagasin i den sydgrønlandske indlandsis.

Grundvandsmagasinet ligger gemt i tætpakket sne og dækker et areal, der er halvanden gang større end Danmark. Dybden af det gigantiske grundvandsmagasin er på mellem 5 og 50 meter, og vandspejlet ligger omkring 10 meter under Indlandsisens overflade.

Opdagelsen giver en helt ny og fundamental forståelse af de faktorer, der spiller ind i afsmeltningen af Indlandsisen. Det fortæller opdagelsens danske islæt, ifølge Videnskab.dk: Overraskende fund under Indlandsisen

»Det var en kæmpe overraskelse at finde flydende vand, hvor vi gjorde. Det åbner et helt nyt kapitel i glaciologien. Hidtil har vi betragtet Indlandsisens bestanddele som is og sne, men det viser sig, at vand også er en permanent del af Indlandsisen. Derfor er vi nødt til at tage det med i ligningen, når vi eksempelvis vil regne på, hvor hurtigt smeltevand fra Indlandsisen når ud til havet,« fortæller professor Jason Box fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til Videnskab.dk.

Opdagelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Ingen effekt af klimaforandringerne

Det er nærliggende at tro, grundvandsmagasinet er skabt af klimaforandringerne. Men det tror Jason Box nu ikke, at det er.

Han tror heller ikke, at klimaforandringerne kommer til at få nævneværdig betydning for grundvandsmagasinets størrelse i fremtiden.

Læs også hos Videnskab.dk: DNA boret op fra Indlandsisens dybeste dyb

Ligeledes tror han heller ikke, at opdagelsen af grundvandsmagasinet kommer til at få betydning for de prognoser, der er for mængden af afsmeltning fra Indlandsisen.

Siden forskerne opdagede grundvandsmagasinet i 2011, er det nemlig ikke vokset særligt meget i størrelse. Det på trods af, at 2012 var året med den største afsmeltning af Indlandsisen i nyere tid.

Derfor tror Jason Box også, at grundvandsmagasinet er afkoblet klimaforandringerne. Men han vil ikke lægge hovedet på blokken, før sagen er undersøgt nærmere.

»Skulle vandstanden i grundvandsmagasinet stige, kan det gøre Indlandsisen endnu mere følsom overfor klimaforandringer. Hvis vandspejlet når overfladen af Indlandsisen og danner små søer, vil det gøre Indlandsisen mørkere, og det vil betyde et øget optag af varme fra solen med medfølgende dramatisk øget afsmeltning. Men indtil videre kan vi ikke konkludere, hvad de fulde implikationer af vores opdagelse er, før vi har undersøgt det nærmere og over længere tid,« siger Jason Box.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor meget stiger havet, hvis Indlandsisen smelter helt?

Sådan er vandreservoir opstået

Det store grundvandsmagasin skyldes ifølge Jason Box afsmeltning af is og sne om sommeren, når temperaturen er i plusgrader i Sydgrønland.

Smeltevandet siver ned gennem den tætpakkede sne, og her kan vandstanden i sneen nå op på hele 50 meter.

Når vinteren rammer Grønland, falder der i netop Sydøstgrønland store mængder sne, der ligger som et metertykt isolerende tæppe hen over grundvandsmagasinet og sørger for, at vandet ikke fryser til is, selvom temperaturen i luften styrtdykker.

»Det er en ukendt dynamik i Indlandsisen, som vi ikke har kendt til før,« siger Jason Box.

Samtidig med at is og sne smelter og fylder grundvandsmagasinet op, må der dog også forsvinde vand ud af det i samme tempo, som det bliver fyldt – ellers ville vandstanden stige hurtigere, end forskerne har observeret.

Læs også hos Videnskab.dk: Indlandsisen vil overleve den globale opvarmning

»Vi har endnu ikke lokaliseret, hvor vandet forsvinder ud af grundvandsmagasinet. Men det forsvinder formentlig ad små kanaler i isen, der bringer vandet til lavereliggende områder, hvor det kan flyde ud over isen eller helt ud til havet,« forklarer Jason Box, der også fortæller, at det er et af de områder, som forskerne vil undersøge nærmere fremover.

Grundvandsmagasin opdaget ved et tilfælde

Opdagelsen af grundvandsmagasinet blev gjort tilbage i 2011, hvor forskerne var i Sydøstgrønland for at lave nogle studier af mængden af snefald i området.

Da forskerne borede ned i sneen, så de til deres overraskelse, at der var vand i boreprøverne, selvom temperaturen i luften var langt under frysepunktet.

Forskerne valgte derfor at flytte deres boregrej et par kilometer væk for at lave et nyt borehul. Igen hev de vandfyldte boreprøver op af hullet.

Forskerne besluttede sig for at undersøge sagen nærmere og studerede radarbilleder af området og andre dele af Grønland.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvornår kommer den næste istid?

Her så de en klar optegning af området størrelse i vandets refleksion af radarsignalet under sneen.

Området dækker 70.000 kvadratkilometer.

»Det er et meget stort område, men det er formentlig unikt for netop Sydgrønland, da det kræver store mængder snefald, for at et sådan grundvandsmagasin kan dannes, og det har man kun i Sydgrønland. Vi skal nu i gang med at undersøge, hvilken indflydelse dette område har på hele dynamikken i Indlandsisen, og om klimaforandringerne har nogen relevant indflydelse på grundvandsmagasinet,« fortæller Jason Box.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.