Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fugle i storbyen bliver hurtigt voksne

Byens lys får city-solsorte til at blive kønsmodne tidligere end deres slægtninge i skoven.

En solsort, Turdus merula, spiser rønnebær nær Zoologisk Museum København.
En solsort, Turdus merula, spiser rønnebær nær Zoologisk Museum København.

Ikke et ord om rigtige teenagere, men hvad angår solsorte, får et liv i storbyen de unge til at blive hurtigere kønsmodne.

Videnskaben har længe mistænkt, at kunstigt lys kan påvirke fuglelivet, og tyske fugleforskere har nu vist, at fugleunger går tidligere i puberteten, når der lever i områder hvor det aldrig bliver rigtigt mørkt om natten.

Forskerne fra Max Planck Instituttet for Ornitologi i Radolfzell har undersøgt lyspåvirkningen af otte unge solsorte, som blev udstyret med småbitte lyssensorer på omkring tre gram hver. Fuglene blev sluppet løs og fanget ind igen efter 14 dage, hvor data fra måleudstyret blev analyseret.

Oplysningerne fra de vilde fugle blev brugt til at simulere nattebelysningen i storbyen og på landet for solsorte i fangeskab. Nogle af de unge fugle blev nat efter nat udsat for et svagt lys, 0,3 lux,  svarende til baggrundsbelysning i byens parker fra gadelys, lysreklamer og lampelys fra beboelse. Fuglene blev observeret igennem en hel ynglesæson, og de unge fugle under storbyforhold udviklede kønsorganer tidligere end unger der tilbragte natten i dybt mørke som man finder det ude på landet. "Storby"-solsortene fik også deres voksenfjerdragt tidligere, og de begyndte at synge før land-solsortene.

"Vi ved allerede, at fugle i byområder syngere tidligere på morgenen og starter ynglesæsonen tidligere end tilsvarende fugle på landet. Nu har vi vist, at det er hele deres
reproduktionsapparat, der tændes omkring tre uger tidligere end landfuglene," siger ornitolog Davide Dominoni fra Max Planck Instituttet til BBC.

Forsøger siger ikke, om det er godt eller skidt at storbyfuglene lægger æg tidligere på sæsonen. Det kunne være en stor fordel for de unge fugle at komme hurtigere af reden og erobre territorier, og for de ældre fugle giver det bedre muligheder for at få to kuld.

"Vores resultater antyder den stærke rolle, som kunstigt lys i storbyerne spiller for sangfuglenes kropslige udvikling. Det er meget stærkere effekt end temperatur og adgang til føde. Det ser ud til, at deres formering er fuldstændigt styret af lyset," siger Dominioni.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.