Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere: Sådan er evolutionen skyld i rygsmerter

Evolutionen placeret muligvis mennesket i toppen af fødekæden, men med den plads følger også alverdens skavanker.

De fleste af os har oplevet de smerter, som følger med visdomstænder. Nogle af os har måske tilmed undret os over, hvad det hele skulle til for, når vi senere fik tænderne fjernet på grund af pladsmangel.

Ifølge forskere, der fredag mødtes i Boston til American Academy-konferencen »Advancement of Science« skal svaret på visdomstændernes pinsler og mange andre menneskelige skavanker dog findes i menneskets egen evolution. Det skriver The Telegraph.

Da mennesket udviklede større og mere komplekse hjerner, indsnævrede vores munde sig i stedet, hvilket i dag betyder mindre plads til de sidste tænder og dermed den smerte, der ofte opstår, når visdomstænderne blander sig i munden.

Mens evolutionen og den naturlige selektion gjorde mennesket til den stærkeste primat, viser de medfølgende skavanker ifølge forskere dog også, at mennesket »ikke er specielt godt designet«.

Og de ekstra ubrugelige tænder er ikke de eneste, der giver det moderne mennesker unødige problemer.

Da vores forfædre rejste sig for at gå på to ben for seks til syv millioner år siden, skiftede deres rygrade sig fra den oprindelige bue-form til den s-formede søjle, som i dag giver os mulighed for at balancere og gå, men som også er skyld i de nedre rygsmerter, som mange moderne mennesker døjer med.

Men evolutionen stopper med sikkerhed ikke her, siger forskerne til The Telegraph.

Allerede i dag har flere af os udviklet genetiske mutationer, som gør, at vi ikke længere udvikler visdomstænder.

Selvom det ikke giver os overlevelsesfordele i dag, foreslår professor Alan Mann, at det i det længere løb kan betyde, at visdomstænder måske helt forsvinder, fordi de mennesker, som stadig gror dem, vil have færre chancer for at få børn.

»Et plausibelt scenario kunne være: En aften foreslår den ene halvdel af et par en omgang reporduktion. Men den anden halvdel er så plaget af distraherende tandsmerter, at vedkommende siger »Ikke i aften, skat, min kæbe gør så ondt«. Den manglende sex begrænser mængden af afkom og så, over generationer, får folk med denne distraktioner en vist antal færre børn«,« siger han til The Telegraph.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.