Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere jubler over fund af verdens mest sjældne hval

To eksemplarer af verdens mest mystiske og sjældne hval er nu identificeret for første gang.

Foto: New Zealand Department of Conservation
Foto: New Zealand Department of Conservation

Dens latinske navn er Mesoplodon traversii. Den tilhører en underart af næbhvaler og er så sjælden, at ingen nogensinde har set hele eksemplarer af den. Før nu.

I december 2010 skyllede to næbhvaler op på en strand i det nordlige New Zealand. Forskere troede først, at hvalerne tilhørte en langt mere almindelig underart.

Men nu har grundige DNA-analyser afsløret, at de opskyllede hvaler - en mor og hendes kalv - tilhører verdens mest sjældne hvalart. De er dermed identiske med ganske få skeletrester af samme hvalart, som man har fundet på strande på den sydlige halvkugle i bl.a. 1872 og 1986.

Forskeren Rochelle Constantine fra Auckland University i New Zealand er jublende lykkelig og udtaler:

- Det er første gange nogensinde, at denne art - en hval på over fem meters længde - er blevet set som helt eksemplar, og vi har været så heldige at opdage to af dem.

Af naturlige årsager ved man nærmest uendelig lidt om de ufatteligt sjældne hvaler.

Men i det videnskabelige tidsskrift Current Biology skriver forskere, at den særegne næbhval, der minder om en stor delfin, sandsynligvis "dykker exceptionelt dybt, lever af blæksprutter og småfisk og tilbringer meget lidt tid på overfladen."

På nordlige himmelstrøg er den mest sjældne og udryddelsestruede hvalart formentlig den op til 80 ton tunge nordkaper, som der muligvis bare er ca. 300 eksemplarer tilbage af i Nordatlanten. I 2009 blev en enkelt nordkaper opdaget af fangere omkring den grønlandske Disko Bugt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.