Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker er på sporet af vores sjette sans

Videnskabeligt arbejde antyder, at mennesket er udstyret med evnen til at fornemme, hvad der vil ske få sekunder ude i fremtiden.

I eksperimenterne blev der målt ændringer i kredsløb, hjerne og hud på testpersonerne, før de blev eksponeret for reaktionsfremkaldende stimuli.
I eksperimenterne blev der målt ændringer i kredsløb, hjerne og hud på testpersonerne, før de blev eksponeret for reaktionsfremkaldende stimuli.

Se, høre, lugte, føle og smage. Mennesket har fem kendte sanser, men vi har måske også evnen til at fornemme, hvad der vil ske i den meget nære fremtid. Det tyder en forskningsmæssig gennemgang af 26 undersøgelser og eksperimenter indenfor det psykologiske spektrum i hvert fald på.

Det er neurolog Julia Mossbridge fra det amerikanske Northwestern University i Illinois, der har stået i spidsen for forskergruppen, som har gennemgået undersøgelserne og eksperimenterne, der er lavet mellem 1978 og 2010. Ingen af dem har oprindeligt haft som formål at påvise en sjette sans eller andre såkaldte overnaturlige evner. Det skriver ABC News på deres website.

I de forskellige eksperimenter og undersøgelser viser testpersonerne tegn på, at de reagerer på ting, før de sker. I eksperimenterne bliver der eksempelvis målt ændringer i kredsløb, hjerne og hud på testpersoner, før de bliver eksponeret for reaktionsfremkaldende stimuli som ophidsende eller urovækkende fotografier. Personerne reagerede mellem to og ti sekunder, før de blev udsat for de sansestimulerende tiltag.

Ifølge Julia Mossbridge kan man f.eks. også forestille sig evnen til at fornemme den nære fremtid på følgende måde: En mand sidder på sit arbejde og spiller computerspil. Få sekunder før chefen drejer om hjørnet og kigger ind i hans skærm, lukker manden »tilfældigvis« vinduet med spillet.

Julia Mossbridge understreger, at forskerne på ingen måde er sikre på, at mennesket har sans for at fornemme fremtiden, mens hun konstaterer samtidig, at sandsynligheden for, at det er en tilfældighed, at hendes forskningsgruppe har sporet de aktuelle resultater, er 1 til 400 milliarder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.