Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folk uden børn dør tidligere

Dødeligheden blandt biologiske forældre er langt lavere end for barnløse par, viser forskning fra Aarhus Universitet. Folk med børn lever sundere, lyder det fra professor.

Forældre med børn lever længere end voksne uden børn, viser ny undersøgelse.
Forældre med børn lever længere end voksne uden børn, viser ny undersøgelse.

Flere forældre har sandsynligvis på et tidspunkt tænkt, at de ville have været både mindre slidte og mere sunde, hvis de ikke havde højlydte og krævende børn i deres liv. Ny forskning viser imidlertid det stik modsatte. Et studie af 21.276 barnløse danske par viser således, at dødeligheden for barnløse kvinder er fire gange større end hos biologiske mødre. Hos mændene er dødeligheden dobbelt så høj, lyder konklusionen.

- Det særlige her er, at vi har kigget på folk i behandling for barnløshed. Det vil sige, at vi ved, at de gerne vil have børn. Derudover kan vi matche informationerne om dødelighed med selve dødsårsagen, deres uddannelsesniveau og indkomst, hospitalsindlæggelser og med, om deres partnere for eksempel er syge, arbejdsløse og så videre, siger Esben Agerbo, professor på School of Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet.

De mange danske par, som har været med i undersøgelsen, blev behandlet på fertilitetsklinikker i perioden fra 1994 til 2005. Og i den periode døde 96 kvinder og 220 mænd, og ifølge forskningen fra Aarhus Universitet er der er en tydelig tendens, når man sammenholder dødeligheden med de par, hvor fertilitetsbehandlingen virkede og dem, hvor den ikke virkede efter hensigten.

Dødeligheden var således fire gange højere for de barnløse kvinder og to gange højere for de barnløse mænd, Noget tyder på, at barnløse par lever mere usundt end par med børn.

- Vi kan for eksempel se, at særligt barnløse mænd oftere bliver indlagt med alkohol- eller stofrelaterede sygdomme, og at flere barnløse dør i ulykker. Folk med børn spiser typisk også sundere og går tur med barnevognen i stedet for at sidde stille eller sætte sig i bilen, og så løber de færre risici, siger Esben Agerbo.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.