Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Først nu kan Fido se med i fjernsynet

Moderne TV-apparater med et højere antal billeder per sekund gør det nemmere for hunde at se fjernsynsbilleder som andet end flimrende lys.

Tusinder af danske hundeejere har gennem tiden hævdet, at deres kæledyr er store TV-fans. Ikke desto mindre er det usandsynligt, at deres dyr har kunnet se andet på skærmen end sort-hvidt lysflimmer, da tidligere tiders TV-apparater ikke har leveret et tilstrækkeligt antal billeder per sekund til at det passede til et hundeøje.

Menneskeøjet har brug for omkring 16-20 billeder per sekund, førend at billederne begynder at »flyde sammen« og blive levende. Hunde, derimod, der har en højtudviklet optisk fornemmelse for bevægelse, har brug for 70 billeder per sekund, før de ser film og TV som levende billeder.

Ældre TV-apparater kunne typisk generere op til 50 billeder per sekund, men på moderne TV-apparater gentages billederne meget hyppigere, hvilket for det menneskelige øje giver en blødere, mindre »hakkende« billede. Og ifølge den norske dyreforsker Ernst Otto Ropstad, giver nye TV-apparater samtidig Fido bedre mulighed for at følge med på skærmen.

Ifølge det engelsksprogede forskningssite ScienceNordic kan hunde dermed bedre genkende »virkeligheden« i de TV-billeder, der sendes ud.

Det betyder dog ikke, at hunde nu ser det samme på TV-skærmen som deres ejere, da hundeøjne er anderledes indrettet end menneskeøjne - samtidig med, at der er forskel på, hvor godt forskellige hunderacer ser i det hele taget. Da hundeøjne er udstyret med færre farvereceptorer end mennesker opfatter de også billedernes farver anderledes, samtidig med at det forringer deres evne til at se detaljer.

Hvorvidt ens hund overhovedet gider at se TV, afhænger tilsyneladende af dens individuelle hundepersonlighed, siger professoren, der har studeret fem forskellige »fugle-hunde-racer« og deres reaktioner på TV-optagelser af fugle. Nogle hunde bliver meget interesserede, andre er ligeglade. Professor og forsker i dyreadfærd, Bjarne Braastad fra det norske Universitet for Miljø- og biovidenskab, siger at intelligente hunde hurtigt lærer, at TV-billeder ikke er virkelig:

- Nogle reagerer måske på dyr i TV, men de fleste forstår, at der ikke er noget virkeligt dyr foran dem, siger Bjarne Braastad.

De moderne TV-apparater, der viser billeder et større antal gange per sekund, har ført til etableringen af en særlig amerikansk TV-kanal for hunde kaldet dogtv.com, hvor hundeejere kan købe abonnement til 24 timers TV i døgnet med særligt hundevenlige programmer til hunde. Det drejer sig blandt andet om afstressende naturprogrammer og særligt stimulerende aktivitetsprogrammer med hunde der leger med frisbees og svømmer.

Men tilsyneladende ingen Lassie-film.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.