Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Følg Nordkoreas satellit, mens den styrter

Nordkoreas splinternye satellit er ude af kontrol, siger amerikanske kilder. Hjemmeside følger dens kredsløb.

På hjemmesiden N2YO.com kan man følge en lang række satellitter i kredsløb om jorden. Lige nu er den nordkoreansk Kwangmyŏngsŏng den mest populære at følge. En rundtur tager halvanden time, og banen flytter sig vestpå i forhold til jorden for hver omgang.
På hjemmesiden N2YO.com kan man følge en lang række satellitter i kredsløb om jorden. Lige nu er den nordkoreansk Kwangmyŏngsŏng den mest populære at følge. En rundtur tager halvanden time, og banen flytter sig vestpå i forhold til jorden for hver omgang.

Det skete til Kim Jong-uns ære, da Nordkorea i går opsendte en satellit, som dog udløste stærke protester fra det meste af resten af verden.

Det ser nu ud til, at satellitten er ved at styrte ned igen, eller måske støde sammen med en anden satellit, for den "tumler ukontrollabelt" i sin bane, siger officielle - men unavngivne - kilder ifølge TV-stationen NBC.

Det vil måske ikke være så overraskende, som at det rent faktisk lykkedes for nordkoreanerne at få satellitten med ukendt fragt og indhold anbragt i et kredsløb om  jorden. Det mislykkedes i april i en tilsvarende opsendelse, som også blev mødt med protester.

At satelitten "tumler" i sin  bane skal ikke forstås som at den slingrer uden mål og med rundt om kloden. Den er kommet højt nok op til nu at være i kredsløb om jorden, og det betyder at den følger sin bane, indtil den kommer lavt nok ned til at blive stoppet af atmosfæren - eller til den støder sammen med noget andet, hvilket er den primære bekymring. Satellitten selv vurderes at være så lille, den anslås at veje omkring 50 kilo, at den vil eksplodere i småstykker og brænde op i atmosfæren, inden den rammer nogen i hovedet. Så selvom Danmark er i dens bane, behøver vi ikke gå med cykelhjelm de næste dage af frygt for Pyongyang-bygget rumskrot.

Når satellitten siges at "tumle", er det fordi den ifølge de amerikanske iagttagere snurrer rundt om sig selv og næppe kan tage imod ordrer fra jorden.

Det er ikke nødvendigvis tegn på, at missionen er mislykkedes og der vil rulle hoveder i Pyongyang (i hvert fald ikke af den grund). Formålet med opsendelserne har sandsynglivis aldrig været at anbringe en arbejdende og funktionel satellit i kredsløb, og styret kan sørge for, at nordkoreanerne aldrig får at vide, at den så gloriøst fejrede satellit ikke længere fungerer.

Opsendelsen skal - udover at imponere nordkoreanerne - bevise for omverdenen, at Pyongyang har teknologien til affyring af langdistance-raketter og dermed potentielt kan sende atomare sprænghoveder til mål så langt væk som den amerikanske Vestkyst. Det er også årsagen til de voldsomme protester, især fra nabolande som Sydkorea og Japan. Kina har klart rådet Nordkorea til at indstille affyringerne, men har fået den kolde skulder.

Den omtumlende satellit er ligesom de tre foregående og komplet fejlslagne opsendelser navngivet "Kwangmyŏngsŏng" eller ledestjerne. Det er en del af kultdyrkelsen af Kim-familien, at ethvert nordkoreansk skolebarn ved, at da Kim Jong-Il (søn af Kim Il Sung, far til Kim Jong-un) blev født, viste der sig en ledestjerne på himlen.

Satellitten er altså nummer fire i rækken af opsendelser, men er navngivet Kwangmyŏngsŏng 3, Enhed 2.

Kwangmyŏngsŏng vil formentlig nå at passere hen over alle lande på jordkloden, inden den kommer så lavt ned at den styrter. Den er i en polær bane, som betyder at den bevæger sig rundt om jorden, fra pol til pol.  De fleste satellitter er i geostationær bane, hvor de "hænger" på samme sted over jordkloden ved ækvator og følger med os rundt. Polære baner kan godt ligge i en skrå vinkel på ækvator, så satellitterne aldrig kommer over eller under en vis breddegrad, men den nordkoreanske tager tilsyneladende turen næsten direkte hen over polerne.

Kwangmyŏngsŏng er halvanden time om et fuldt kredsløb om Jorden, og i  skrivende stund passerer den ned over det vestlige Irland, inden den lige akkurat strejfer vestsiden af Afrika og passerer Antarktis om en halv times tid. Tidligere i formiddags passerede den ned over det østlige Sverige, for banen rykker sig lidt for hver omgang.

Dens nøjagtige bane kan følges i realtid på hjemmesiden N2YO.com.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.