Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fem dyr vi troede var uddøde

Vi troede, de var døde og borte. Men disse fem dyrearter nægter tilsyneladende at give op.

Ensomme Georg er ikke længere så ensom.
Ensomme Georg er ikke længere så ensom.

2012 tegner sig til at blive et rigtig godt år. Især når det gælder uddøde eller truede dyrearter. 

I løbet af de første uger af det nye år, er blandt andet kæmpeskildpadden, der ellers var blevet dømt ude, genopstået fra de døde. Her er fem af de mest spektakulære comebacks i dyrenes verden:

Kæmpeskildpadden, chelonoidis elephantopus
Han bliver kaldt for Ensomme Georg, han bor på Galapagosøerne, og han er den eneste tilbageværende kæmpeskildpadden af arten chelonoidis elephantopus. Troede vi.

For tidligere i år viste nye DNA-prøver, at underarter af netop kæmpeskildpadden levede i bedste velgående ikke så langt fra Ensomme Georgs hjem i Galapagos Nationalpark.

De nye kæmpeskildpadder er endnu ikke blevet set, men et hold af forskere planlægger at fange eksemplarer af kæmpeskildpadden og sørge for parring i fangenskab, så den 100-årige Ensomme Georg kan holde op med at være ensom.

Den indonesiske abe, Millers Grizzled Langur
Et hold af videnskabsmænd satte i 2011 kameraer op dybt inde i Indonesiens jungle. De håbede på at få billeder af leoparder, orangutanger og andre dyr.

Men de fik en smule mere, end hvad de havde håbet på. For da de kiggede deres optagelser igennem, så de en gruppe aber, de aldrig havde set før. En abe så sjælden, at den i 2005 blev dømt til at være uddød.

Aben holdt oprindeligt til på Borneo, men skovbrande og landbrug ødelagde abens naturlige territorium, og det var én af årsagerne til, at man mente, at den store grå abe måtte være uddød.

Men billederne af aberne fra Indonesiens jungle beviser det modsatte, og forskere skal nu til at tælle aber for at få et overblik over, hvor mange af den sjældne abeart, der er tilbage.

Det flyvende egern
Det flyvende egern blev genopdaget i 1995 efter at have været kategoriseret som uddød i over 70 år. Egernet flyver faktisk ikke på samme måde, som fugle gør, men svæver gennem luften på grund af egernets faldskærmsagtige hud mellem arme og ben.

Egernet blev genopdaget i i Pakistan af to amerikanske naturelskere, hvor egernet i visse dele af den pakistanske kultur har mystiske egenskaber. Blandt andet menes det, at egernets urin virker som et afrodisiakum, og at dets skrig betyder, at ens elskede er død.

Pygmæ-pungdyret
Det er nok ikke så underligt, at vi i mange ord troede, at pygmæ-pungdyret var uddødt. Det lille muse-lignende natdyr vejer forsvindende 45 gram og måler omkring 11 centimeter.
I 1966 blev et eksemplar af pygmæ-pungdyret fundet i en skyhytte i Australien. Nu er det lille pungdyr blevet opgraderet fra 'uddød' til 'truet'.

Den kaspiske hest
I 1965 drog en iransk kvinde ud for at finde en pony, som var blevet set ved det Kaspiske Hav. Hun fandt også en lille hest, men det var ikke en pony. I stedet fandt hun den kaspiske hest. En hest, der er lille af statur, men ellers har den samme anatomi som en almindelig hest.

I det persiske imperium var den kaspiske hest meget værdifuld, men den forsvandt fra de historiske optegnelser i tusind år ind til 1965, hvor iranske Louise Firouzaltså genfandt den. Hun startede efterfølgende et avlsprogram for at sikre hestens overlevelse, og selv om den stadig er sjælden, findes eksemplarer af mini-hesten i dag på adskillige kontinenter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.