Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fedme bliver grundlagt allerede i spædbarnet

Børn, der tager meget på i vægt allerede i de første måneder af livet, har en øget risiko for at have udviklet fedme i skolealderen.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
I samarbejde medVidenskab.dk

Udbredelsen af fedme blandt danske skolebørn er i dag højere end nogensinde og rammer i en tidligere alder, skriver videnskab.dk.

Det er et problem, fordi overvægtige børn har større sandsynlighed for at være overvægtige som voksne og dermed kæmpe mod overvægten og talrige relaterede helbredskonsekvenser hele livet.

Nu viser ny forskning fra Institut For Sygdomsforebyggelse ved Bispebjerg Hospital, at en stor vægtøgning allerede i barnets første måned af livet giver forhøjet risiko for fedme senere i livet.

Enhver vægtøgning øger risikoen

I et forskningsprojekt på 28.000 københavnske skolebørn har professor Thorkild I.A. Sørensen og jeg vist, at høj vægt og vægtøgning måned for måned i løbet af det første leveår øger risikoen for fedme betragteligt.

Som noget helt nyt har studiet haft mulighed for at vise, at stor vægtøgning i hver måned allerede fra den første måned af livet øger risikoen lige meget, og at ingen periode således er vigtigere end andre.

Studiet er udgivet i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Resultatet er tydeligt

Studiet viste, at børn, hvis vægt lå i den øverste tredjedel, havde cirka 1,3-1,7 gange større risiko for fedme i barndommen fra fødslen til 9 måneder sammenlignet med børn, hvis vægt lå i den midterste tredjedel.

Børn, der lå i den nederste tredjedel for vægt, havde omtrent halvt så stor risiko for fedme fra 2 til 9 måneder.

Børn, der rykkede en gruppe op i vægt, havde 1,5 gang større risiko for fedme i barndommen hele spædbarnsalderen igennem.

Sammenhængene var tydelige, selv efter at have korrigeret for høj fødselsvægt, kort varighed af amning og dårlige sociale kår, som man ved, kan føre til overvægt hos børn.

Spædbørn skal ikke sættes på slankekur

Resultaterne tyder på, at kimen til udvikling af fedme hos skolebørn allerede anlægges i løbet af de første måneder af vores liv, mens de fleste af os stadig ammes og ikke engang kan kravle.

Dette leder til spørgsmålet om, hvorvidt forebyggelsen af fedme skal starte allerede hos det nyfødte barn.

Hvor meget bør vi bekymre os, når spædbørn vejer meget mere eller tager meget mere på end gennemsnitligt?

Dette studium kan ikke svare på hvilke mekanismer, der ligger bag de fundne sammenhænge, eller hvorvidt vi kan hindre stor vægtøgning hos spædbørn, hvilket i høj grad er uvist.

Vi kan derfor ikke råde forældre til at sætte spædbørn på en diæt.

Brug for mere forskning

Der er brug for forskning i, hvilke faktorer der fremmer vægtændring hos spædbørn, hvilke mekanismer, der er i spil, og hvordan vægtøgningen kan ændres hos spædbørn.

Set i lyset af, at fedme er yderst vanskeligt at forebygge og behandle, er det muligt, at det vil have størst effekt, hvis vi starter forebyggelsen allerede under graviditeten eller endda før befrugtningen finder sted.

Desuden bør det undersøges, om de observerede sammenhænge kan påvises blandt nutidens spædbørn, der ammes væsentlig længere, og hvis mødre ryger mindre, men oftere er overvægtige.

Studiet er finansieret af Hjerteforeningen, Rosalie Petersens Fond, Aase and Ejner Danielsens Fond, Ph.d. skolen i molekylær metabolisme, Københavns Universitet, Novo Nordisk Fonden, Region Hovenstaden og Dansk Center for Fedmeforskning (DanORC), der er støttet det strategiske forskningsråd (bevilling 2101-06-0005).

Læs hele artiklen på videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.