Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Er det farligt at heade?

Forskere har fundet hjerneskader i tidligere fodboldspillere. Skaderne, der kobles til hovedstød, kan føre til demens.

De mange hovedstød i fodbold kan føre til hovedskader, viser nyt studie. EPA/Lavandeira jr
De mange hovedstød i fodbold kan føre til hovedskader, viser nyt studie. EPA/Lavandeira jr

Det er et kendt fænomen, at boksere og NFL-spillere er i risikozonen for alvorlige hovedskader. Nu finder forskere tegn på samme slags hovedskade hos tidligere fodboldspillere, ifølge Reuters.

Studiet er det første af sin slags og involverer obduktioner af seks tidligere fodboldspillere, der døde af demens. Det antyder, at professionelle fodboldspillere er udsat for samme langsigtede problemer som boksere og NFL-spillere. Skaderne kan føre til demens og kobles til faren ved gentagne slag mod hovedet som hovedstød eller hoved-mod-hoved-kollissioner.

»Vi har demonstreret, at den slags patologi (naturvidenskabelig lære om sygdomme red.) der findes hos eks-boksere også kan findes i eks-fodboldspillere, der har demens,« siger Huw Morris fra UCL's Institut for Neurologi, der er en forskerne bag studiet.

Han mener dog samtidig, der er behov for mere forskning for at bevise en sammenhæng mellem hovedstød og demens.

»Der er tale om en meget lille gruppe spillere, hvis karriere i gennemsnit var 26 år. De har altså spillet fodbold i tusindvis af timer og headet tusindvis af gange. Jeg tror faren er ekstremt lille, hvis man bare spiller fodbold for sjov,« siger Huw Morris.

Rapporten er publiceret i journalen »Acta Neuropathologica,« og studiet følger 14 pensionerede fodboldspiller med demens.

Den engelske fodboldassociation FA siger, at der er brug for mere forskning for at afklare, om hjerneskader er mere almindelige i eks-spillere, og tilføjer at den har tænkt sig at medfinansiere forskning på området med den britiske spillerforening PFA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.