Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Engelsk middelalder-eliksir kan kurere MRSA

En ældgammel naturmedicin imod øjeninfektioner kan vise sig at være midlet imod de stigende forekomster af svineinfluenza, som også kan smitte mennesker.

Knus lige dele hvidløg og porremed en morter i to minutter og tilføj 25 milliliter engelsk vin fra en historisk vingård i Glastonbury. Opløs herefter en oksemave i destilleret vand. Bland så hele herligheden, og sæt det i køleskabet i 9 dage.

Det er den simple opskrift på den resistente MRSA-bakteries forfald. Ifølge BBC har engelske forskere fundet frem til opskriften i en ældgammel lægebog fra det 9. århundrede.

Da de genskabte eliksiren og testede den, kunne de til deres overraskelse konstatere, at eliksiren gjorde det af med næsten samtlige methicilin-resistente stafylokokbakterier, også kendt som MRSA, der finder sted i stort antal i svinebesætninger.

Forskernes opdagelse vil blive præsenteret på en engelsk konference for mikrobiologi senere på året. Det mest overraskende ved opdagelsen er, at man nu kan konstatere at engelske doktorer i 800-tallet var i stand til at bekæmpe bakterier, uden at nogen vidste, de fandtes.

»Vi blev fuldstændig overrumplede over, hvor effektiv kombinationen af ingredienserne var,« siger Dr. Freya Harrison til BBC.

Harrison havde på fornemmelsen, at øjensalven ville have en antibiotisk effekt, men altså ikke i så høj grad, som det viste sig at være tilfældet.

Stigende svineinfluenza

Herhjemme steg antallet af personer inficeret med de multiresistente bakterier i 2014 til næsten 3000. Det er det højeste antal nogensinde.

Danmark menes at være specielt udsat for sygen i kraft af den store svineproduktion. Ifølge forskere forekommer sygdommen, fordi svinene behandles med for meget antibiotika, hvorefter bakterien bliver resistent overfor behandling.

Dermed kan det tage lang tid at overkomme sygdommen, og ældre og svagelige er derfor specielt udsatte.

Men med den nye opdagelse kan en blanding af komave, vin og grøntsager altså være vejen frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.