Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En vildt gammel rugemor

Verdens ældste kendte vildtlevende fugl er lige blevet mor igen.

Wisdom (tv) prøver at skubbe sin mage af reden. Han er betydeligt yngre end hende og deltager aktivt i yngelplejen.
Wisdom (tv) prøver at skubbe sin mage af reden. Han er betydeligt yngre end hende og deltager aktivt i yngelplejen.

Albatrossen "Wisdom" er med sine 62 år den ældste vildtlevende fugl i verden (som videnskaben kender til). I søndags lykkedes det for sjette år i træk for Wisdom at udklække et æg, og dermed slår hun også den tidligere rekord for verdens ældste vildtlevende fuglemor.

Ungen ser sund og rask ud, ligesom sine forældre, skriver den amerikanske jagt- og naturstyrelse i en pressemeddelelse om den lykkelige begivenhed, som fandt sted på atollen Midway i Stillehavet:

World’s Oldest-Known Wild Bird Hatches Another Chick

Wisdom er en laysanalbatros,som er små fugle - af albatrosser at være. De er i gennemsnit 81 centimeter fra næbspids til haletip og får et vingefang på op til 2 meter. Hannerne er større end hunnerne og kan veje op til fire kilo.

Næste alle laysanalbatrosser lever på de nordvestlige øer i Hawaii-gruppen, især på øerne Laysan og Midway. Det på Midway Wisdom har fået sine unger, og hvor hun blev ringmærket første gang i 1956 af biologen Chandler Robbins, der i mellemtiden er blevet 81 år gammel og stadig følger med i hendes liv. Wisdom lå på rede, da hun blev ringmærket, og albatrosser yngler tidligst når de er fem år gamle. Derfor anslog han alderen til fem år. Men typisk vil albatrosser først yngle, når de er 8 eller 9 år gamle, så Wisdom kan godt være meget nærmere på pensionsalderen.

I 2011 blev Midway ramt af en halvanden  meter høj tsunami efter det store jordskælv ud for Japans kyst. Tsunamien ramte midt i yngletiden, hvor albatrosser flokkes til Midway i hundredtusindvis. 2000 voksne albatrosser og 110.000 ikke flyvefærdige unger antages at være døde i tsunamien, men Wisdom overlevede.

I fangeskab kan fugle overleve betydeligt længere end i det fri. Der er meldinger om ravne og papegøjer, som når godt op i 80'erne, så Wisdom er ikke den ældste fugl i verden, og der kan også være andre vildlevende albatrosser der er ældre, uden at vi ved det.

Albatrosser danner par for livet, men Wisdom har flere gange været nødt til at skifte til en yngre model, når hendes mager døde fra hende. Albatrosser kan flyve ufattelig langt på deres store vinger, en gennemsnitlig voksen albatros flyver omkring 80.000 kilometer om året. Så Wisdom har sit lange liv tilbagelagt omkring fire millioner kilometer, svævende over Stillehavets vande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.