Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En tand værre end kæmpeblæksprutten

Det er et skræmmende rovdyr, der er blevet hevet op fra havet omkring Antarktis. Kolossalblæksprutten er en større udgave af sin fætter, kæmpeblæksprutten, og den siges at kunne tage kampen op med kaskelothvalerne.

Kolossalblæksprutten, der betegnes som et farligt og aggressivt dyr, kan flænse fingre og arme i stykker med sit frygtindgydende næb. Fotos: AP
Kolossalblæksprutten, der betegnes som et farligt og aggressivt dyr, kan flænse fingre og arme i stykker med sit frygtindgydende næb. Fotos: AP

Den kolossale blæksprutte, som forleden røg i newzealandske fiskeres garn, er et farligere dyr end selv den kæmpeblæksprutte, der angreb kaptajn Nemos Nautilus-ubåd i Jules Vernes »En verdensomsejling under havet«. Det mener den amerikanske havbiolog Kat Bolstad.

»Det er et meget aggressivt dyr, som bevæger sig hurtigt. Hvis du faldt i vandet ved siden af det, ville du være ilde stedt,« siger Bolstad til Reuters.

Da det nye eksemplar blev fanget, var det i færd med at jage op til to meter lange patagoniske tandfisk. Forskerne mener endog, at voksne kolossalblæksprutter kan tage kampen op med de op til 15 meter lange kaskelothvaler, der ellers er kendt som kæmpeblæksprutte-jægere.

I maven på kaskelothvaler har man ofte fundet kæmpeblæksprutters papegøjeagtige næb og i sjældne tilfælde hele fangarme.

Men trods dens størrelse tvivler den danske blæksprutte-ekspert, professor Bent Muus på, at den kan udgøre en reel fare for kaskelothvaler.

»Hvalerne har ofte rester af sugemærker som tegn på en mindre kamp, men det er kaskelotterne, der fanger kæmpeblæksprutterne. Ikke omvendt,« forklarer Bent Muus.

I gamle dage kaldte vi i Danmark kæmpeblæksprutter for sømunke. I sjældne tilfælde er ret store eksemplarer skyllet op på danske kyster, bl.a. ved Skagen. I 1600-tallet blev en stor sømunk således fundet og senere udstillet i København til almindelig forundring.

Ifølge Bent Muus bliver almindelige blæksprutter sjældent mere end et par år gamle. Men de store arter, der bevæger sig på kolde havdybder, bliver uden tvivl væsentligt ældre.

»Dertil er blæksprutter meget højt begavede - især i forhold til, at de er bløddyr og derfor beslægtet med snegle eller muslinger. De er lærenemme, har en vældig god hukommelse og kan foretage strategiske bevægelser. Desuden har de dybhavsgående kæmpeblæksprutter et enestående syn - ikke bare i kraft af deres enorme øjne, men også fordi de er udstyret med en kemisk lysfabrik, som gør dem i stand til at se i mørke,« fortæller Bent Muus.

Selv om mytologien er fuld af fortællinger om mennesker, der er blevet ædt af kæmpeblæksprutter, så er der kun ét dokumenteret tilfælde. I 1941 blev en engelsk soldat, der befandt sig på en redningsflåde, indfanget om natten af en kæmpeblækspruttes fangarme.

»Vi har fat i noget, som ikke bare er større, men også en tand mere grusom end den almindelige kæmpeblæksprutte,« fastslår havbiologen Steve O´Shea.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.