Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Én pille mod det hele, tak

EU støtter udvikling af multipille mod hjertesygdomme.

Mange forskellige piller, der skal tages på forskellige tidspunkter af dagen, er virkelighed for hundredtusindvis af danskere. Én rød hjertepille kan blive fremtiden.
Mange forskellige piller, der skal tages på forskellige tidspunkter af dagen, er virkelighed for hundredtusindvis af danskere. Én rød hjertepille kan blive fremtiden.

Hundredtusindvis af danskere tager piller mod hjertesygdomme, og som regel handler det om rigtigt mange forskellige piller om dagen. Et studie fra Imperial College i London har nu vist, at man med fordel kan samle de meste almindelige af midlerne i én pille -  den såkaldte "polypille".

"Jo flere piller, folk skal tage, jo større er risikoen for, at de ikke tager dem allesammen. Derfor venter vi med spænding på alle resultater, der har med polypillen at gøre," siger forskningschef i Hjerteforeningen Gorm Jensen.

Hjertepatienter tager typisk rigtigt mange piller, og de går fra den ene dag til den anden fra at føle sig sunde og raske og til at være patienter med et storforbrug af medicin.

"Man bliver indlagt med sin første lille blodprop, og kommer ud fra hospitalet med syv forskellige piller, som man skal tage på forskellige tidspunkter om dagen. Det er svært at huske, så det er klart, at det kan glippe med en pille med jævne mellemrum," siger Gorm Jensen.

Polypillen er et samlebegreb for en hjertepille med flere forskellige lægemidler. For snart 10 år siden blev polypillen foreslået af britiske læger, som mente at alle i den vestlige verden over 55 år for en sikkerheds skyld burde tage en hjertepille. Ideen slog dog primært an som en måde at få forebyggende og livsforlængende hjertemedicin ud til mennesker i den tredje verden, som i stigende grad får længere levealder og bedre livsvilkår - og derfor i stigende grad risikerer de samme livsstilssygdomme som os.

Den konkrete polypille, som nu er afprøvet i et stort studie med 2004 europæiske og indiske deltagere, kaldes "Den Røde Hjertepille". Den indeholder fire slags medicin, som en meget stor del af de alle hjertepatienter tager i dag: Et blodfortyndende middel, et middel mod forhøjet kolesterol og to forskellige slags midler mod forhøjet blodtryk.

"Det er lavdosisbehandling med standardlægemidler, som bruges af hundredtusindvis af danskere, som har det tilfælles, at de har lidt forhøjet blodtryk, lidt åreforkalkning, lidt for højt kolesterol og måske har haft deres første blodprop," siger Gorm Jensen.

Den Røde Hjertepille er afprøvet på patienter, der alligevel skulle have alle fire midler i den dosis, der er i pillen. Ellers kunne man ikke få  forsøget godkendt, og det ville være svært at vurdere om kombipillen virkede bedre end standardbehandlingen med alle fire midler fordel på individuelle piller.

Forsøget viser foreløbig, at patienterne på polypillen har større succes med at få sænket deres blodtryk og kolesterol, men man kan indtil videre ikke måle, om det også giver en positiv effekt på helbredet og levetiden, selvom det kan formodes.

Den bedre effekt skyldes formentlig, at patienterne er bedre til at få taget al deres medicin. Ifølge deres egne oplysninger springer polypillebrugerne ikke så mange piller over, som flerpille-spisere ellers ofte gør - om det så skyldes at deres hukommelse svigter, eller en bevidst eller ubevidst modstand mod at tage så mange piller.
 
At patienten tage sin medicin og i øvrigt efterlever alle de andre aftaler med lægen om en behandlingsplan kaldes under ét for "compliance". For patienter med et stort forbrug af forskellige slags lægemidler, polyfarmaci, er dårlig compliance et yderst velkendt fænomen, og det er ganske velundersøgt.

"Compliance-problemer har man haft lige siden mennesker fandt på at give medicin til hinanden. I dag ved vi, at der er mange forhold, som kan påvirke compliance, og antallet af piller er et af dem. Det gør ingen forskel, om man skal tage en eller to piller om dagen. Men ved tre piller om dagen begynder der at ske noget med compliance," siger Søren Brostrøm, sektionsleder i sundhedsstyrelsen og chef for Institut for Rationel Farmokoterapi, IRF, som skal vejlede om og fremme "lægemiddelbehandling, som giver den største effekt, de færreste og mindst alvorlige bivirkninger til den lavest mulige behandlingspris."

"Det er ikke givet, at kombinationspræparater giver bedre compliance. Det ved vi fra et nyt dansk forsøg med HIV-positive. Og man kan jo være skeptisk over for, om en multipille vil føre til overbehandling af hjertepatienterne. Mange ældre mennesker viser sig at få for meget medicin i for lang tid, når vi gennemgår deres medicin systematisk," siger Søren Brostrøm, der også gerne først vil se, om den røde hjertepille vil være langt dyrere, end hvis man tog de fire velkendte hjertemidler hver for sig.

Indtil videre er den røde hjertepille slet ikke på markedet, men forsøgene med den ventes at være afsluttede til næste år, hvorefter en lang godkendelsesproceduren skal gennemføres før de mange hjertepiller måske kan blive til én lille rød pille.

Udviklingen af den røde hjertepille støttes af EU-kommissionen og af de britiske, indiske, hollandske og irske sundhedsmyndigheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.