Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Spørg om Sprog

En eller et kompliment?

Spørgsmål: Jeg kan ikke finde ud af om det hedder ”en” eller ”et kompliment” – kan det hedde begge dele? spørger Mogens Pedersen.

Begge former er korrekte, jf. Retskrivningsordbogen (3. udg., 2001). Valgfriheden har eksisteret siden 1996. Tidligere medtog ordbøgerne kun skrivemåden ”en kompliment”.

Formen ”et kompliment” har dog længe stået stærkt i den faktiske sprogbrug, og det er der gode grunde til: De fleste andre ord med endelsen ” ment” (og udtalen ”-mang”) er jo intetkøn. Det hedder således ”et abonnement”, ”et avancement”, ”et bombardement”, ”et departement”, ”et engagement” osv.

Ser man på sprogbrugen i det seneste års danske aviser, er det alligevel ”en kompliment” der anvendes hyppigst : 282 avisartikler har ”en kompliment”, og 117 avisartikler har ”et kompliment”.

(Kilde: Jørgen Nørby Jensen: ”En kompliment eller et kompliment”, ofte stillede spørgsmål på Dansk Sprognævns hjemmeside, www.dsn.dk).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.