Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elektroniske skytsengle skal overvåge dit helbred

Danske forskere er med til at udvikle teknologien bag små, usynlige nano-helbredsmålere, der beskytter os mod sygdom og ulykker. De kaldes skytsengle.

Danske forskere er med til at udvikle teknologien bag små, usynlige nano-helbredsmålere, der beskytter os mod sygdom og ulykker. De kaldes skytsengle. Arkivfoto.
Danske forskere er med til at udvikle teknologien bag små, usynlige nano-helbredsmålere, der beskytter os mod sygdom og ulykker. De kaldes skytsengle. Arkivfoto.
I samarbejde medVidenskab.dk

Forestil dig en løbetur i den lokale park om 15 år.

Bittesmå målestationer - eller skytsengle - som er indbygget i dit løbetøj, giver dig besked, når du er ved at være dehydreret, og de holder samtidig øje med din hjerterytme, dit blodtryk, dit stressniveau og meget andet skriver videnskab.dk.

Når du løber ind i et område med birketræer, bliver du advaret med det samme, for de højteknologiske skytsengle er udmærket klar over, at du lider af allergi over for lige netop birkepollen.

Måske lyder det som en løbetur i en fjern fremtid, men spørger man forskerne bag det europæiske projekt ”Guardian Angels” kan skytsenglene være virkelighed om 10-15 år.

»Skytsengle er usynlige hjælpere, som træder til, når vi er i fare. Vores projekt går i alt sin enkelthed ud på at lave en moderne skytsengel. Teknologien skal altså holde øje med os, så vi kan slappe af og ikke behøver bekymre os om sygdom eller farer i vores omgivelser,« forklarer Jan Madsen, som er professor ved Institut for Informatik, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til Videnskab.dk.

Han er koordinator for DTU’s indsats i udviklingen af de elektroniske helbredsvogtere – et projekt, som er med i opløbet om at modtage én milliard Euro (7,5 milliarder kroner) fra EU’s forskningspuljer.

Kongstanken bag skytsengle-projektet er at skabe et kæmpe netværk af bittesmå computere, som kan lave målinger på både mennesker og deres omgivelser. Computerne skal være i nano-størrelse, og dermed vil de være usynlige for det blotte øje.

De kan indsættes i et hår, i tøjet, i et armbånd, en væg, et dørhåndtag, et vejskilt osv. Herfra kan de kommunikere via et trådløst netværk. Hvis skytsenglenes målinger og beregninger viser, at der er fare på færde for en bestemt person, bliver vedkommende straks advaret - eksempelvis via sin mobiltelefon.

»Jeg kan for eksempel få en advarsel, hvis jeg nærmer mig et sted, hvor der er et udslip i luften, som er farligt for mig at indånde. Måske er det ikke farligt for alle andre, men fordi jeg har en bestemt allergi, kan det være usundt for lige netop mig. På den måde kommer alle de her små ’devices’ til at kommunikere sammen i et meget komplekst samspil,« forklarer Jan Madsen.

Læs mere om de elektroniske skytsengle på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.