Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Tonsvis af meteoritstumper landede i Rusland

Der ligger formentlig flere hundrede ton meteoritstumper over et stort område af Rusland efter det voldsomme nedslag, vurderer dansk ekspert.

Over et 1.000 kvadratkilometer stort område af Rusland kan der være landet flere hundrede ton meteoritter fra den enorme meteor, der eksploderede i fredags. Foto: Oleg Kargopolov/AFP
Over et 1.000 kvadratkilometer stort område af Rusland kan der være landet flere hundrede ton meteoritter fra den enorme meteor, der eksploderede i fredags. Foto: Oleg Kargopolov/AFP

Det er nu fastslået, at meteoritten vejede omkring 10.000 ton og havde en bredde på hele 17 meter. Dermed var der tale om det formentlig største meteornedfald på Jorden i over 100 år.

Nu strømmer tusindvis af mennesker til Chelyabinsk

området i den centrale del af det sydlige Rusland i noget, der minder om en moderne guldfeber. Blot er deres øjne rettet mod mørke, stenlignende stumper af den spektakulære meteor, der skabte kaos og drama, da den med et øresønderrivende brag eksploderede over området i fredags. Ifølge Henning Haack, der er chef for meteoritsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum, kan der imidlertid gemme sig enorme mængder meteoritstumper over et flere hundrede kvadratkilometer stort område.

»Det kan sagtens ligge flere hundrede ton i sneen deroppe. Meteoren kom ind i Jordens atmosfære med en ret lav hastighed på 18 kilometer i sekundet, og det betyder, at der med meget stor sandsynlighed er store mængder materiale, der har overlevet,« forklarer han.

100.000 kroner for et stykke meteorit

På den baggrund advarer han interesserede købere mod at købe meteoritter fra nedfaldet til de astronomiske priser, de nu udbydes for på nettet. Russisk politi oplyser således over for nyhedsbureauet RIA Novosti, at priserne er på helt op mod 100.000 kroner for de største stykker. Pr. gram kan priserne nå helt op på godt 12.000 kr., svarende til ca. 40 gange mere end den gældende guldpris. 

»Det er alt, alt for høj en pris. For det første er der tale om en meget almindelig form for meteorit. For det andet betyder de formodede enorme mængder, man vil finde, at priserne vil falde. Den normale pris for den type meteorit ligger på helt ned til 10-20 kr. pr. gram,« understreger han.

Ifølge Henning Haack er den russiske meteor en såkaldt L-kondrit – den mest almindelige form for meteorsten på Jorden. L-kondritter stammer typisk fra asteroider, der har været udsat for en betydelig opvarmning, hvilket ofte gør dem relativt uinteressante set fra en forskningsmæssig synsvinkel. Men der er trods alt tale om rester af det urstøv, der dannede solsystemet, så de er flere millioner år ældre end både Solen, Jorden og de øvrige planeter.

Politiet advarer lykkejægere

Meteoriteksperten vurderer, at de kosmiske stenstumper er landet over et område på ca. ti gange 100 km. De mindste og letteste stumper er landet først, mens de tungere og større stykker må være landet over et skovområde endnu længere fra eksplosionsområdet over Chelaybinsk. Meteoren kom ind i en temmelig flad bane – bare 20 grader fra vandret. Meteoritsælgere bør i øvrigt fare forsigtigt frem. Russisk politi har allerede beslaglagt 60 gram påståede meteoritter fra en 26-årig person, der havde sat sine kosmiske klippestykker til salg på nettet.

Og politiet advarer kraftigt lykkejægere mod ikke at opsamle og sælge påståede fragmenter fra himmellegemet, idet stumperne først bør analyseres af videnskabsfolk, bl.a. for at sikre at de »ikke udgør en helbredsrisiko«, som det hedder. 

På nærbilleder fra kanten af et påstået »krater« fra meteoritten – et større, åbent hul i den ellers tilfrosne Chebarkul-sø ca. 100 km vest for byen Chelyabinsk – kan man tydeligt se små, mørke stenstumper, der meget vel kan stamme fra det kosmiske nedslag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.