Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Dommedagsprofeti er noget vrøvl

En maya-kalender udløber den 21. december 2012, og det har fået dommedagsprofeterne til at slå alarm. Historiker maner til ro.

En flere hundrede år gammel maya-kalender slutter den 21. december 2012, hvilket har fået adskillige dommedagsprofeter til at slå alarm. De har nu aflyst vintersolhverv til fordel for verdens undergang.

Der er dog ingen grund til at gå i panik, forklarer historiker Finn Madsen, som er forfatter til flere bøger om meso-amerikanske højkulturer, herunder mayafolket.

»Det fremgår ingen steder i mayaernes skrifter eller indhugninger på sten, at det her er enden på alting. De har selvfølgelig troet, at verden ville fortsætte sin gang, for der ligger ikke beviser på noget andet,« siger Finn Madsen.

Han henviser til, at flere fund fra maya-kulturen refererer til begivenheder, der vil finde sted om millioner af år.

Fire mayakalendere - kun en med slutdato

Mayaerne har faktisk fire kalendere, hvoraf den ene er 'langtællingen'. Det interessante ved netop langtællingen er, at den starter 3314 år før vores tidsregning og slutter 2012 år efter vores tidsregning i modsætning til de øvrige maya-kalendere, som løber i ring. Det er det, der har fået vestlige dommedagsprædikanter på dystre tanker og populærkulturen til at gå i selvsving.

»Det er for folk, der gerne vil se mystiske fænomener alle steder. Det er ikke videnskabeligt fornuftigt at tale om, at mayaerne har sagt, at verden går under. De ville efter min bedste overbevisning bare have lavet en ny kalender, sådan som vi gør, når vi går i gang med 2013,« siger historikeren.

De nulevende mayaer tager da også situation ganske roligt.

»Jeg har aldrig nogensinde mødt mayaer, der render rundt på gader og veje med skilte og råber, at dommedag er nær. Mange af dem aner givetvis intet om langtællingen, for de lever i en moderne verden,« siger Finn Madsen.

Dommedag kommer »som en tyv i natten«

Ifølge biblen kommer dommedag som »en tyv om natten«. Alligevel er de vestlige kulturkredse meget optagede af dommedage med en bestemt dato. Ikke blot vestens egne dommedage, men også andre kulturers.

»Dommedagsfortællinger er blevet italesat gennem hele historien og er et gammelt narrativ, vi henter fra bibelske fortællinger, og derfor kan vi nikke genkendende til historierne,« siger Brian Arly Jacobsen, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Netop derfor bliver også mayaernes kalender misfortolket ind i vestlig kontekst.

»Vi ser en misvisning af mayaernes kalendersystem, og den bunder i en kristen grundfortælling om en dommedag, hvor mennesket skal udfris, og dem, der er frelste, skal leve for evigt,« siger Brian Arly Jacobsen

Historier om dommedag kommer til udtryk på mange måder og dukker typisk op ved runde årstal som år 2000, eller når der står ydre trusler for døren.

»Atomkrigstruslen bidrog til litterære, musikalske og filmiske værker, der forudså, hvordan tiden ville se ud efter dommedag. Ligeledes bidrager klimakatastrofen i øjeblikket til litteratur, film og kunst, der beskriver, hvordan de sidste dage kunne se ud,« siger Brian Arly Jacobsen.

Australsk premierminister: Jeg ønsker jer held og lykke

Youtube er forud for maya-kalenderes udløb fyldt med videoer om jordens undergang  - herunder en ny satirevideo med Australiens premierminister Julia Gillard, der fortæller, at verdens ende er nær.

»Om det sidste slag kommer fra kødædende zombier, dæmoniske helvedesbæster eller fra K-poppens totale triumf, så ved I, at jeg vil kæmpe for alle australiere til det sidste. Held og lykke til jer alle,« siger premierministeren til australierne med et glimt i øjet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.