Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Egyptisk farao havde kniv fra det ydre rum

Faraoen Tutankhamons kniv er lavet af metal fra rummet, viser ny undersøgelse.

TUTANKHAMON, EGYPTISK KONGE 1361-1352 F. KR.
TUTANKHAMON, EGYPTISK KONGE 1361-1352 F. KR.

Da den unge farao Tutankhamon blev begravet i 1323 f.v.t., blev hans gravkammer fyldt med alverdens skatte - heriblandt to knive. Den ene med en klinge af guld, den anden med en klinge af jern.

Da gravkammeret blev udgravet i 1922, vakte jernkniven forskernes interesse, fordi den var lavet flere hundrede år før den europæiske jernalder. Men nu afslører en gruppe af egyptiske og italienske forskere, at kniven er fascinerende af en helt anden og overjordisk grund.

Den er nemlig lavet af jern fra en meteorit.

Det skriver iflscience.com.

Ved at røntgenfotografere den smukt ornamenterede kniv, har forskerne opdaget, at knivens materialesammensætning indikerer, at den er lavet af meteorisk jern, som er et af de ældste materialer i universet.

Ved at gennemgå jernmeteoitter, der faldt inden for grænserne af det egyptiske emperium, fandt forskerne frem til, at knivens sammensætning matchede Kharga-meteoritten, der blev fundet i 2000.

Undersøgelsens resultater er blevet udgivet i tidsskriftet Meteoritics & Planetary Science.

I 2013 fandt man ni jernperler i nær Nilen i Egypten. Perlerne var mere end 5.200 år gamle og viste sig at være fremstillet af meteorisk jern.

Det skriver The Guardian.

»Eftersom de to eneste værdifulde jernobjekter fra det gamle Egypten, der indtil nu er analyseret, begge er lavet af jern fra meteoritter, tror vi, at de gamle egyptere tillagde jernet fra meteoritterne meget stor værdi og derfor brugte det til fremstilling af dekorative eller ceremonielle genstande,« skriver forskerne i undersøgelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.