Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Duk dig for asteroiden 15. februar

Om 14 dage vil en 50 meter stor asteroide suse så tæt forbi Jorden, at NASA kalder det en 40 års begivenhed.

- Det er en rekordnær passage.

Sådan siger Don Yeomans fra NASAs asteroide-overvågningsprogram om det 50 meter store klippestykke, der 15. februar, altså om bare 14 dage, vil suse bekymrende tæt forbi Jorden.

Afstanden mellem asteroiden 2012DA14 og Jorden vil nemlig komme helt ned på 27.000 km, den nærmeste passage for et himmellegeme i nyere jordisk historie. NASA betegner da også den i realiteten hårfine passage som en 40 års begivenhed.

Selv om asteroiden vil komme tættere på Jorden end mange satellitter, understreger den amerikanske rumfartsadministration, at der hverken er fare for mennesker eller satellitter.

- Sandsynligheden for et sammenstød med en satellit er uhyre lille. Næsten ingenting kredser om Jorden i det område, hvor 2012DA14 vil passere, siger Don Yeomans i en video, som NASA har offentliggjort.

Artiklen fortsætter under videoen

Såkaldte geostationære satellitter, som der er snesevis af, kredser i baner ca. 36.000 km over Jorden og dermed omtrent 9.000 km længere ude end 2012DA14.

Til gengæld skulle den meget nære passage give amatørastronomer verden over en enestående chance for at nærstudere den kosmiske klippestump. Man skulle således blive i stand til at se den i en ganske almindelig kikkert.

Ifølge NASA er der omtrent 1.200 år mellem, at en asteroide af den størrelse rent faktisk ramte Jorden.

Lander en sådan krabat i havet, kan den udløse store og destruktive tsunamibølger, og lander den over et område på land, vil der blive total tilintetgørelse over et område på adskillige kvadratkilometer.

Beregninger viser, at asteroidens potentielle ødelæggelseskraft er næsten sammenlignelig med den russiske såkaldte Tunguska-begivenhed i 1908. Dengang lagde et ukendt himmellegeme ca. 80 mio. træer ned, som var de tændstikker, over et område næsten så stort som Fyn.

2012DA14 vender ifølge beregninger tilbage til Jordens nabolag i 2020, og da er der en risiko for, at den vil suse endnu tættere forbi vores planet. Passagen om 14 dage vil imidlertid gøre astronomer bedre i stand til at beregne, hvor stor risikoen er for en egentlig kollision til den tid.

Den kommende asteroide må ikke forveksles med den væsentligt større asteroide Apophis, der i betryggende stor afstand strøg forbi Jorden tidligere på måneden.

Apophis vender tilbage til jordiske breddegrader i 2036, men i modsætning til tidligere beregninger viser nye målinger, at der absolut ikke er nogen kollisionsrisiko, når den kommer igen om 23 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.