Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Du lugter af »Ondskabens Hotel«

Din kropslugt afslører, om du er glad eller bange. For når du sveder, kan andre mennesker lugte, hvad du føler, viser ny forskning.

Sveden løber ned ad kroppen, mens du gyser over Jack Nicholsons sindssyge i filmen "Ondskabens Hotel".

Selvom dine kone ikke ser med, føler hun sig også en anelse bange. For din sved stinker af frygt, og den smitter.

Det er resultatet af et nyt studie fra universitetet i Utrecht i Holland.

36 kvinder blev intetanende sat til at inhalere sved fra mænds armhuler. Sveden var indsamlet af forskere, mens ti mænd havde set enten enten gyserfilmen "Ondskabens Hotel" eller klip fra den frastødende komedieserie "Jackass".

Der viste sig et mønster.

Kvindernes øjne blev store, og de gjorde en forskrækket mine, når de lugtede til sveden fra gyserfilmen. Jackass-sveden gjorde derimod, at kvinderne trak ansigtet sammen af væmmelse.

Kommunikerer som dyr

Studiet giver en formodning om, at mennesker akkurat ligesom dyr kommunikerer ved hjælp af lugte.

- Det står i kontrast til den normalt accepterede opfattelse, at menneskelig kommunikation hovedsageligt foregår ved hjælp af sprog eller visuelle kanaler, skriver et forskerholdet bag studiet bestående af blandt andre Gün Semin i det månedlige tidsskrift Psychological Science.

Ifølge forskerne kan mennesker som minimum kommunikere nogle følelser ved hjælp af lugtesansen, og det kan vise sig brugbart ved befærdede steder.

»Denne viden kan potentielt bidrage til følelsesmæssig kontakt i situationer, hvor mange er tæt samlet,« skriver forskerne i tidsskriftet.

Mange forskere er ellers af den overbevisning, at vi for længst har tabt evnen til at lugte følelser, fordi mennesker ikke besidder de samme organer til at registrere lugte som dyr.

Forskerne lod kvinderne lugte til sved, fordi kvinder reagerer mere følsomt på mænds lugte end omvendt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.