Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dette dyr har flest ben i verden

Verdensrekorden i antal ben indehaves af Illacmeplenipes. Men skabningen er ekstremt sjælden, viser ny forskning.

I samarbejde medVidenskab.dk

Selvfølgelig er der tale om et tusindben. Men det der med tusind er egentlig bare løgn. Ingen af verdens cirka 10.000 tusindbenarter har tusind fødder. Men Illacmeplenipes begynder så småt at nærme sig.

Mens de fleste typer af tusindben har fra 20-30 til 400 udstikkere, kan udvalgte eksemplarer af rekordarten blære sig med hele 750. Til sammenligning har det mest benrige tusindben i Norge kun 234, skriver forskning.no.

Se video af skabningen på Videnskab.dk

Det mangefodede vidunder blev faktisk først fundet i 1926. Men derefter gik der næsten 80 år, før forskerne igen fik fat i et eksemplar – i 2005.

Og der skulle gå helt frem til nu, før zoologerne fandt ud af mere om, hvor væsenet kan leve. Det viser sig, at det kun drejer sig om en lille håndfuld steder syd for San Francisco, skriver forskerne i tidsskriftet Zoo Keys.

Arten er en relikt – en organisme, som tidligere havde meget større udbredelse, men som nu kun findes på nogle få steder. Den nærmeste formodede slægtning til Illacmeplenipes er tusindbenet Nematozoniumfilum, som lever i Sydafrika.

Læs også på Videnskab.dk: 11-årig gepard slår verdensrekorden i løb.

Slægtskabet stammer fra tiden for over 200 millioner år siden, da det afrikanske og det amerikanske kontinent forsat var samlet i superkontinentet Pangea.

Indtil nu er den benrigeIllacmeplenipes kun fundet på et lille område nær San Juan Bautista, lige øst for San Andreas-forkastningen i USA: Dette er et sted med meget tyk tåge, egeskov, kampesten af sandsten og fint sandet jordbund.

Læs mere om den ekstemt benede skabning på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.