Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det fjerneste vi kan se

Ved hjælp af rummets egne "Einstein-linser" har astronomer opdaget en galakse, der udsendte sit lys, da universet kun havde tre procent af sin nuværende alder.

Det fjerneste synlige objekt, mennesker nogensinde har fået øje på. Til venstre en ekstra forstørrelse af den uendeligt fjerne galakse MACS0647-JD.
Det fjerneste synlige objekt, mennesker nogensinde har fået øje på. Til venstre en ekstra forstørrelse af den uendeligt fjerne galakse MACS0647-JD.

Dens lys har rejst gennem tid og rum i hele 13,3 mia. år eller næsten lige så lang tid, som universet er gammelt.

Den nyopdagede galakse MACS0647-JD er dermed den fjerneste stjerneansamling, som astronomer nogensinde har fået øje på. Den udsendte sit lys bare 420 mio. år efter selveste Big Bang.

Der skulle da også ganske specielle metoder til, før galaksens nærmest uendeligt fjerne og gamle lys kunne indfanges ved hjælp af NASAs rumteleskoper Hubble og Spitzer.

Man anvendte nemlig en effekt, som Albert Einstein forudså - det forhold, at den enorme massetiltrækning fra galakser og sorte huller får rummet (og tiden) til at krumme, hvilket giver mulighed for at anvende rummets krumning som en kolossal zoomlinse.

Flere mia. lysår foran den fjerne galakse befinder der sig nemlig en stor ansamling af galakser, hvilket skaber en enorm såkaldt gravitationel linse i rummet.

- Disse galaksehobe gør, hvad intet menneskeskabt teleskop kan gøre. Uden forstørrelsen ville det kræve en herkulisk indsats for at kunne observere denne galakse, udtaler lederen af NASAs forskningsteam på området, Marc Postman.

Selv om vi kan danne os et billede af den fjerne galakse, har vi ikke den fjerneste idé om, hvordan den reelt ser ud i dag. I de forløbne 13,3 mia. år er den utvivlsomt forandret til ugenkendelighed ved mødet med andre galakser og som følge af gamle stjerners død og nye stjerners fødsel.

Selv om MACS0647-JD-galaksen er det fjerneste og ældste synlige objekt, mennesker har observeret direkte, har videnskaben tidligere indhentet fingeraftryk fra selveste Big Bang. 

Det er sket i forbindelse med målinger af den såkaldte kosmiske mikrobølgebaggrund, der kan opfattes som selveste eftergløden fra Big Bang.

Få en fornemmelse af, hvor langt borte galaksen befinder sig i denne video:

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.