Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor knalder københavnerkvinder flere

Det er et særligt socialt samfund i byerne, der gør, at kvinderne har flere seksuelle partnere end i udkantsdanmark.

Det er ikke noget i drikkevandet, der forårsager flere sexpartnere hos kvinder i København end i landkommunerne. Til gengæld kan man anse storbyen for en slags "erotisk eksperimentarium" i forhold til resten af landet, påpeger seksual ekspert.

Ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse i dagens udgave af Ugeskrift for Læger har 44 procent af kvinderne i København haft flere end ti seksuelle partnere, mens tallet kun er 22 procent for kvinder bosat i land- og udkantskommuner.  

Det en særlig kultur, der hersker i storbyen, som gør Københavnerkvindernes små sorte bøger tykkere end andre steder.  

- Kvinder i København etablerer sig sandsynligvis i fast forhold senere i livet end i udkants- og landkommuner. Hvis dette er tilfældet vil kvinder i hovedstaden alt andet lige være single i længere tid og kunne nå at have flere partnere end andre steder i landet, siger Kirsten Egebjerg Jensen, der er forsker i Kræftens Bekæmpelse og en af forfatterne bag undersøgelsen.

Én partner mere sædvanligt på landet

Omkring 20.500 kvinder har deltaget i undersøgelsen.

- Vi kan også se i vores undersøgelse, at der er flere i landkommuner og udkantskommuner, der rapporterer kun at have én partner. Det tyder på, at de etablerer sig hurtigere i fast forhold i de områder, siger Kirsten Egebjerg Jensen.

Hun fortæller, at man har set tilsvarende resultater på samme type undersøgelser i andre lande, fx Spanien. Heller ikke læge og seksualforsker Christian Graugaard undrer sig over tallene.  

Ifølge ham er der nogle særlige sociale og strukturelle forhold, der tegner billedet af et andet samfund i hovedstaden end i udkanten af Danmark.

- Det har altid været et privilegium og et adelsmærke for storbyen, at der i højere grad end i provinsen var mulighed for at lade erotiske kontakter vokse frit.  Der er mange mennesker, mange fremmede, meget natteliv og dermed mange flere muligheder. Det handler ikke mindst om muligheden for anonymitet og om storbyens særlige frisindskultur, siger Christian Graugaard, der også er formand for Sex og Samfund.

Erotisk eksperimentarium
Han fortæller at storbyernes særstatus blev etableret allerede sent 1800-tallet, da storbyerne for alvor blev til storbyer. Her hersker en anden type tolerance end i resten af landet.

- Storbyen er en slags erotisk eksperimentarium i forhold til landzonens tættere sociale kontrol Enhver, der har været i en landsby, ved, at der bliver set efter, hvad man laver, og derfor er udfoldelsesmulighederne mere trange, siger Christian Graugaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.