Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor fødes flere danske børn for tidligt

Ny ph.d.-afhandling peger på, hvorfor antallet af for tidligt fødte børn er steget kraftigt.

Arkivfoto: Maria Hedegaard
Arkivfoto: Maria Hedegaard
I samarbejde medVidenskab.dk

Antallet af for tidligt fødte børn kunne sænkes markant, hvis vi drog mere og bedre omsorg for de vordende mødre. Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling, skriver ruc.dk. Det skriver videnskab.dk.

I et nyt tværfagligt forskningsprojekt udført i samarbejde med Kvinde- og forskningsafdelingen på Horsens Sygehus peger hun på, at det konstante krav om besparelser og effektivisering med stor sandsynlighed har kompromitteret kvaliteten af den sundhedsprofessionelle omsorg for gravide i perioden fra 1995 til 2004.

Da steg antallet af for tidlige fødsler med 51 procent hos gruppen af raske førstegangsfødende kvinder i Danmark. I dag fødes hvert år over 4.000 danske børn for tidligt.

»Den tidlige omsorg for de gravide i det danske sundhedsvæsen er blevet drænet. Jordemødrene skal løbe hurtigere, og lægerne har også mindre tid til den enkelte patient. Min undersøgelse peger på, at det sandsynligvis er det, der viser sig i de dårlige tal,« siger tidligere jordemoder Eva Reiter, der netop har afleveret ph.d.-afhandlingen 'Forebyggelse af for tidlig fødsel: hvad gør vi, hvad kan vi gøre?' ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC.

Læs også på Videnskab.dk: Lav fødselsvægt påvirker dig resten af livet

Informationer på internettet og i bøger er langt fra nok til at tage hånd om problemet. Det personlige møde er afgørende i forebyggelsen af for tidlige fødsler

»Dels gør de korte konsultationer hos egen læge, at der ikke er tid til at tale om kvindens individuelle problemer. Det kan være alt lige fra tunge løft på arbejdet til et voldeligt forhold.«

»Desuden er egen læge ikke ekspert i graviditet. De har mange andre patienter at tage sig af, og de har derfor ikke altid et klart blik for de mødre, der kunne være i risikogruppen,« siger Eva Reiter.

Læs, hvordan hun mener, at problemet kan mindskes, på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.