Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor får vi influenza om vinteren

Vi ved, at influenza er sæsonbetonet, men ikke helt hvorfor. Forskere finder forklaring i foretrukne fugtighedsgrader.

Den søde juletid var også influenzatid for mange danskere i år.
Den søde juletid var også influenzatid for mange danskere i år.

Uanset hvad mor siger, så bliver man ikke forkølet af at få kolde fødder, og man får heller ikke influenza af at gå uden halstørklæde om vinteren. Man får det af en virus.

Men smitte med influenzavirus er helt uomgængeligt et vinterfænomen, og epidemierne følger troligt årstiderne fra den sydlige til den nordlige og tilbage igen.

Nøjagtigt, hvorfor influenza har lettere ved at smitte os om vinteren, er der ikke en helt entydig forklaring på. Måske har det koldere vejr alligevel en betydning, fordi vi bruger energi på at holde varmen og derfor er dårligere i stand til at stå imod andre former for kropslig belastning. Og vi klumper os mere sammen i varmen indendøre, hvor smitten sidder på dørhåndtag, busstropper, gelændere, vandhaner, penge, kantinetallerkner osv osv og kun venter på at blive berørt og bragt op til munden af vores egne hænder.

Men derudover ser influenzavirus ganske enkelt ud til at trives bedre om vinteren, ikke kun i vores kroppe, men også uden for. hvor den ligger på lur. Influenzavirus foretrækker nemlig en luftfugtighed under 50 procent, viser ny forskning fra Virginia Tech.

"Det er betingelser, man finder indendøre om vinteren i en godt opvarmet bygning," siger professor Linsey C. Marr, som er civilingeniør med speciale i miljø.

Wall Street Journal: Burning Question | Why Is Flu Common in Winter?

Ifølge Marr er influenzavirus mest "lykkeligt", når dens mikroskopiske dråbe af snot eller spyt fordamper helt og lader virus flyde frit rundt i luften, lige til at blive indåndet og ramme en ny slimhinde.

Influenzavirus finder igen gode betingelser ved fugtighedsgrader over 98 procent, som man finder under regntiden i troperne, hvor epidemier også kan opstå.

Forår, sommer og efterår er der meget lidt influenzavirus omkring os i tempererede klimaer, hvor luftfugtigheden indendøre typisk ligger på de for mennesker mere behagelige 50-70 procent.

Linsey Marr anbefaler i Wall Street Journal, at man nedbringer risikoen for influenzasmitte ved at anskaffe en luftfugter og holde fugtighedsprocenten over 50, men dog under 60, så man ikke i stedet for influenza får et angreb af skimmelsvamp.

Den videnskabelige artikel er publiceret i det offentligt tilgængelige videnskabelige tidsskrift Public Library of Science, PLoS: Relationship between Humidity and Influenza A Viability in Droplets and Implications for Influenza’s Seasonality

Web-tv: Sådan vasker du hænder

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.