Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor dropper unge fagforeninger

Færre og færre unge melder sig ind i en traditionel fagforening. Det kan på længere sigt føre til, at mange danskere får mindre i løn, forklarer forsker.

Demonstration mod Krifa. Arkivfoto, 1998.
Demonstration mod Krifa. Arkivfoto, 1998.
I samarbejde medVidenskab.dk

Unge har svært ved at se meningen i, at de skal være medlem af en fagforening. I hvert fald har færre og færre unge i de sidste 20 år meldt sig ind i en fagforening.

»Tendensen er, at unge melder sig mindre ind i fagforeninger. Og mange af dem, der melder sig ind, vælger en såkaldt ’gul’ fagforening – for eksempel Krifa eller Det Faglige Hus.«

»Vi ved ikke præcis, hvorfor de ’traditionelle’ fagforbund – som HK og 3f – bliver valgt fra. Men en vigtig grund er nok, at mange unge i dag ikke ved så meget om overenskomster. De ved ikke, at det er de ’traditionelle’ fagforeninger, der sørger for, at de unge har ret til ferie, sygdom, barsel, sikkerhed på arbejdet og en løn så høj som den, de får,« siger Christian Lyhne Ibsen, ph.d.-studerende ved FAOS - Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Manglende viden om fagforeninger er sandsynligvis ikke den eneste grund til, at færre unge i dag melder sig ind en traditionel fagforening. Christian Lyhne Ibsen fortæller, at danske arbejdsmarkedsforskere faktisk har udpeget en lang række andre faktorer, som ser ud til at skubbe unge væk fra hæderkronede fagforbund:

  • Prisen. Det er billigst at være medlem af et gult fagforbund. For omkring 600 kroner om måneden kan man for eksempel blive medlem af Krifas fagforening og A-kasse. Det koster derimod omkring 900 kroner at være medlem af 3f’s a-kasse og fagforening. Mange unge har svært ved at se, hvad de får ekstra hos 3f, og derfor vælger de den billige fagforening. 
  • Ansættelser med få arbejdstimer. Mange unge studerer og har et studiejob på 7-15 timer om ugen. Det er så få timer, at det ikke giver mening for dem at bruge penge på et fagforeningsmedlemsskab.
  • Mangel på faglig identitet. Mange unge har endnu ikke en fast, faglig identitet. De skifter tit job og branche. Derfor giver det ikke mening for dem at melde sig ind i en fagforening, der kæmper for et særligt fag – for eksempel HK, der især kæmper for kontoransattes rettigheder. De gule fagforeninger er derimod ligeglade med, hvilket fag du har. De tilbyder alle deres medlemmer det samme, uanset om du er brandmand eller multimedie-designer. Det tiltaler nogle af de unge, der shopper rundt mellem forskellige job.
  • Et bevidst ideologisk valg. Nogle – især liberalistiske politikere, men også nogle forskere – mener, at unges fravalg af de traditionelle fagforeninger er et klart politisk statement. Fagforeninger handler nemlig om at stå sammen i fællesskab. Og det kan være, at unge i dag er så individualistiske, at de mener, de bedst selv kan sikre sig en god løn og gode ansættelsesforhold.

Valg af fagforening kan forandre vores løn

Mange vil sikkert blive overrasket over, at vores valg – eller fravalg – af fagforening med tiden faktisk kan ændre samfundet og den løn, vi får for vores arbejde. Forklaringen skal findes i, at vi faktisk ikke har en lovbestemt mindsteløn i Danmark – derimod får vi den løn, som de traditionelle fagforeninger har forhandlet til os i overenskomster.

»Hvis nok unge fravælger de traditionelle fagforeninger, vil det få konsekvenser for det bestående system. Det kan i sidste ende betyde, at mange mennesker får mindre i løn.«

»I andre lande beslutter politikerne en mindsteløn – og så er det op til den enkelte at forhandle lønnen op derfra. I dagens Danmark forhandler fagforeningerne med cheferne om, hvad de ansatte skal have i løn. Og det er langt fra sikkert, at den enkelte står lige så stærkt i en forhandling, som en fagforenings fællesskab gør,« siger Christian Lyhne Ibsen.

Gule fagforeninger kæmper for individualisme

Nogle undrer sig måske over, at en fagforening som Krifa indirekte arbejder for, at mange af deres medlemmer sandsynligvis skal gå ned i løn. Men det skyldes, at Krifa har nogle meget stærke principper om, at de kæmper for mere individualisme.

»Mange af de gule – blandt andre Krifa – støtter lovgivning i stedet for overenskomster, fordi de går ind for individualisering af rettigheder.«

»Ethvert individ er nemlig lige for loven – og med lovgivning er alle sikret den samme minimumsløn. De traditionelle fagforeningers kollektive overenskomster betyder derimod, at folk får forskellig løn, alt efter hvilken branche, de er i,« fortæller Christian Lyhne Ibsen.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.