Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Der er fundet vand på månen

Nye undersøgelser af månen giver fornyet håb om at kunne bo på månen. Dansk astrofysiker kalder oplysningerne ”revolutionerende."

Det kan virke af meget lidt, men helt nye og endnu ikke offentliggjorte tal fra tre forskellige måne-statelitter fortæller den samme historie: Der er fundet tydelige vandpartikler flere steder på månen. Og det i et omfang, man hidtil ikke har turdet håbe på.

Det er den indiske måne-sonde, Chandrayaan, der kan dokumentere de nye revolutionerende fund af vand og vandpartikler forskellige steder på månen. Disse fund bliver bakket op af tidligere måneudforskninger – bl.a. fra den europæiske Cassini satellit og NASAs Deep Impact sonde.

- Hvis du har en kubikmeter jord fra månen, er det muligt at presse cirka en liter vand ud af jorden, forklarer den amerikanske forsker Larry Taylor fra University of Tennessee til BBC News, der som de første har fået adgang til de ellers fortrolige forskningsresultater.

Enorme perspektiver
Perspektiverne i at finde vand i større og mere tilgængelige mængder på månen er store. Indtil nu har der blandt forskerne været ivrige diskussioner af, hvor meget vand, der rent faktisk er på månen. De nye resultater fra den indiske satellit giver fornyet håb til drømmen om at lave en permanent base på månen.

- Det er en gammel diskussion, om der er vand på månen. Man har gjort forskellige fund, der peger i hver sin retning. F.eks. fandt man ikke meget vand i de 382 kilo sten, de tidligere Apollo-missioner hjembragte fra månen. Men nu er der altså noget, der tyder på, at der er fundet vand. Ikke mindst nær månens poler. Det er der store perspektiver i, siger Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved Tycho Brahe Plantetariet i København.

Data frigives i aften
Ligesom andre forskere over hele jorden afventer han den endelige frigivelse af data fra den indiske måneekspedition. Det sker efter planen i aften klokken 20.00. Men holder de foreløbige oplysninger stik, åbner der sig helt nye muligheder:

- Vand er en livsvigtig ressource. Det vil gøre det betydelig lettere for de mennesker, der på sigt skal bo på månen at leve her. Men det afgørende er, i hvor store mængder vandet findes. Og om det er tilgængeligt. Det bliver spændende at høre forskernes bud på det.

Store månedag
9. oktober er en af de helt store dage i bestræbelserne på at finde ud af, hvor meget vand, der er på månen. Her vil amerikanerne efter planen styrte et rakettrin ned i et krater tæt på månens sydpol for på den måde at hvirvle en gigantisk støvsky op, som man så kan måle vandpartikler i med ultrafint måleudstyr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.