Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Der er bid i ulve-debatten

Sveriges miljøminister har netop meddelt, at der kun er plads til 180 ulve i landet. Dermed vil hun have færre ulve end anbefalet, og hendes melding bliver mødt med vrede. Herhjemme er der stadig intet nyt om ulven fra Thy.

Mens Danmark er på jagt efter den måske første ulv herhjemme i næsten 200 år, er svenskerne uenige om, hvor mange vilde ulve de vil have i landet.
Mens Danmark er på jagt efter den måske første ulv herhjemme i næsten 200 år, er svenskerne uenige om, hvor mange vilde ulve de vil have i landet.

Mens der herhjemme bliver ledt efter det, der kan være landets første, vilde ulv, så diskuterer svenskerne, hvad de skal gøre med deres ulve.

Som omtalt i dagens Berlingske er der måske en vild ulv fri i Nationalpark Thy. Den kan have taget hele den lange vej til Nordjylland fra Tyskland, hvor ulvebestanden bevæger sig fra øst mod vest og med sikkerhed er nået til Slesvig-Holsten.

Men i Sverige er der ulve. Omkring 265 dyr ifølge seneste optælling. Og det er for mange, mener miljøminister Lena Ek.

Hun har i dag meddelt, at der er plads til omkring 180 ulve i Sverige. Dermed vil hun have færre ulve, end Rigsdagens beslutning om, at der skal være cirka 210 ulve. Og hun vil have endnu færre ulve en det officielle Naturvårdsverket, der skønner at der skal være mindst 380 dyr, for at bestanden er bæredygtig.

De svenske jægere mener, at der er plads til 150 ulve på den anden side af Øresund.

Ministeren erkender, at det bliver fast arbejde at sikre, at en bestand på blot 180 dyr hele tiden får tilført nyt blod, så den forbliver genetisk sund og ikke bliver ramt af indavl.

- Det betyder, at der skal udsættes hvalpe og andre initiativer, siger hun til svd.se.

Men det betyder også, at den nuværende bestand måske skal regulere fra 250-300 til 180 dyr, erkender hun.

- Det her kommer til at tage nogle år at gennemføre, siger Lena Ek.

Den svenske naturfredningsforening snerrer af ministeren.

- Jeg er rystet, siger Mikael Karlsson fra Naturskyddsföreningen til svd.se:

- Det er næsten, som om at klimapolitik skulle handle om at øge udslippene. Det er forfærdeligt. Jeg har aldrig før oplevet en miljøminister komme med så dårligt et forslag.

I Nationalpark Thy er der ikke sket yderligere i ulve-sagen, oplyser vildtkonsulent Tommy Hansen fra Naturstyrelsen Thy.

- Nu venter vi, til efterårsferien og weekenden er ovre, og så tjekker vi de fotofælder, vi har sat op, og så må vi se, hvad de viser, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.