Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Denne græske ø har hemmeligheder

Indbyggerne på den lille græske ø Ikaria lever i gennemsnit 10 år længere end beboere i resten af Vesteuropa. Men hvad er hemmeligheden?

Spetses - en anden af de mange øer i det  ægæiske øhav.
Spetses - en anden af de mange øer i det  ægæiske øhav.

Her er en alder på over de 90 ikke en hindring for fysisk aktivitet, og hjertesygdomme er noget, man først får i en sen alder. Om det er den friske luft, det kuperede terræn, de friske grøntsager eller noget helt fjerde og femte, der spiller ind, er ikke til at vide.

Men hvad end det er, så lever indbyggerne på den lille græske ø Ikaria i gennemsnit 10 år længere end den gennemsnitlige europæer. Det har tiltrukket opmærksomhed fra en række forskere verden over, som besøger øen for at finde kilden til det lange liv. Det skriver BBC.

Det mest omfattende studie af øen i det ægæiske hav og dens beboere er foretaget af en række forskere fra University of Athens, som undersøgte øens beboere, der var over 65 år gamle. Opskriften på de lange liv er ikke entydig, og forskerne forklarer, at der er mange faktorer, der gør sig gældende: de spiser meget fisk, mange grøntsager og relativt små mængder kød. Det meste af maden steges i olivenolie og de store mængder urter på øen bruges i stor stil til at brygge te, som de ældre beboere drikker på daglig basis.

En beboer, som BBC har talt med, mener dog ikke, at løsningen er en så kompleks størrelse, som forskerne vil gøre den til.

- Det er vinen. Den er ren, og der er ikke tilsat noget, siger den 98-årige mand Stamatis Moraitis, der stadig brygger vin og plukker sine egne oliven fra en stige i haven.

Om vinen alene kan tage æren må stå hen i det uvisse. Forskerne peger på, at det søde øliv også har sin betydning. For på Ikaria er en middagslur normen, der er skruet ned for tempoet i hverdagen, og beboerne socialiserer ofte med vennerne og drikker moderate mængder vin.

Professoren Christina Chrysohoou fra universitet i Athen er en dem, der har studeret øboernes færden. Hun forklarer, at beboerne ikke helt går fri for hjerte- og kræftsygdomme, men at de får dem, når de er omkring 10 ældre end den gennemsnitlige europæer.

Øen i farvandet mellem Tyrkiet og Grækenland er dog ikke et enestående eksempel. Beboerne i Okinawa i Japan, Sardinien i Italien og Loma Linda i Californien er også blandt nogle af dem, som lever længst.

Og som den 98-årige Stamatis Moraitis siger:

- Jeg spiser ikke forarbejdede madvarer, jeg ryger ikke og jeg stresser ikke. Jeg bekymrer mig ikke om døden. Vi ved, at vi alle skal den vej.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.