Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Videnskab.dk

Danskere udvikler millionbesparende helikopter-teknik

Helikopter-målinger kan spare landbruget millioner og hjælpe med at redde fisk fra iltsvind. Den nye metode er udviklet af danske forskere.

Arkiv foto.
Arkiv foto.
I samarbejde medVidenskab.dk

Kan man kigge ned under jorden - mens man selv hænger og svæver i luften med en helikopter? Ja, med en helt ny metode udviklet af danske forskere.

Metoden kan være med til at udpege, hvor miljøet er ekstra overfølsomt over for landmændenes spredning af gødning på markerne – og hvor det er unødvendigt, at landmændene gør en ekstra indsats for at begrænse udledningen, fordi jorden alligevel selv kan nedbryde det nitrat, der på mere sårbare steder ellers ville sive fra gødningen ud i vandløb – hvor det giver næring til alger, der sluger ilten og slår alt ihjel i søer og fjorde.

Læs alt om den spændende nye helikopter-teknologi hos Videnskab.dk

»Reglerne har stillet alle landmænd ens på alle marker ift. at reducere gødning, men ude i naturen fungerer det sådan, at nogle steder forsvinder nitrat, der siver ned, inden det når frem til vandløb, og andre steder gør det ikke,« siger Jens Christian Refsgaard, der er professor i hydrologi - altså fordelingen og bevægelsen af vand - ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). 

»Vi er kommet frem med nogle metoder, hvor vi kan kortlægge, hvor nitratet forsvinder hen. Når vi kan finde de steder, hvor nitrat forsvinder af sig selv og de steder, hvor det ikke forsvinder, så kan vi målrette indsatsen – det er der penge i.«

Læs også hos Videnskab.dk: Biodiversiteten er truet af kobber fra landbruget

Jens Christian Refsgaard har netop, sammen med de øvrige forskere i NICA (Nitratreduktion i Geologisk Heterogene Oplande), fremlagt resultaterne af fire års forskning i nitrat på en stor konference i Aarhus, der afslutter forskningsprojektet.

Jens Christian Refsgaard fortæller, at 2/3 af det nitrat, der på landsplan siver ned i jorden fra landmænds gødning er ufarligt, fordi det opløses af sig selv i jorden. Det betyder, at en stor del af det nuværende forsøg på at begrænse nitrat i vandløb ved at begrænse mængden af gødning på markerne, kun bidrager til at fjerne lidt nitrat.

»For hver gang man fjerner 3 kg nitrat, der kunne sive ned i jorden, er der i gennemsnit kun en nyttevirkning på 1 kg. Det er dårlig effektivitet,« siger Jens Christian Refsgaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Studie kobler miljøgifte sammen med misdannelser

Danske landmænd har de seneste par årtier halveret hvor meget nitrat, der siver ned på den måde, noget, som beregninger har vist, koster landbruget milliarder hvert år, fordi gødningen på markerne ikke er optimal

Men i de kommende år står Danmark over for at skulle lave yderligere betydelige reduktioner for at leve op til EU-krav.

Netop kombinationen af den manglende effektivitet og kravene om mindre nitrat var udgangspunktet, da forskningsprojektet startede for fire år siden med en bevilling på 14,5 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd.

Læs også hos Videnskab.dk: Test skal afsløre forfalskede gulerødder
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/test-skal-afslore-forfalskede-g...

Forskerne har afprøvet deres nye metode i området omkring Norsminde Fjord ved Odder, hvor der er stort behov for at reducere nitratmængden i fjorden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.