Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansker gør det sværere at begå pesticidselvmord

Hvert år dør mindst 300.000 mennesker, fordi de har drukket pesticider. Dermed er sprøjtemidlet et af verdens mest brugte selvmordsvåben. Dansker står bag topsikret beholder, som gør det svært at få fat i giftstofferne, der er frit tilgængelige i eksempelvis Sri Lanka.

The-plukkere på Sri Lanka
The-plukkere på Sri Lanka
I samarbejde medVidenskab.dk

I små, lokale dagligvarekiosker langt ude på landet kan srilankanere i alle aldre købe pesticider til at tage livet af sig selv.

Dunkene med gift står også frit fremme i mange planteavlerhjem. Derfor er sprøjtemidlerne blandt landets oftest anvendte selvmordsvåben.

»Man lammer åndedrættet og muskelfunktionen, når man drikker pesticid. Indtager man de farligste produkter, overlever man sjældent de første to timer,« siger professor Flemming Konradsen fra Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, til Videnskab.dk.

»Det kan være fulde mænd, der ikke tør sige til deres koner, at de har drukket pengene op, eller det kan være teenagepigen, der er uønsket gravid. Ofte vil de slet ikke dø, det er et råb om hjælp,« fortæller han om de tusinder srilankanere, der årligt forgifter sig selv med pesticider.

Læs også på Videnskab.dk: Findes der en modgift mod alkohol?

På verdensplan er der cirka tre millioner mennesker, som hvert år bliver indlagt med en pesticidforgiftning, estimerede WHO i 2006. Langt de fleste pesticidulykker sker i udviklingslande, og mange gange er forgiftningerne selvforskyldte. En artikel i det videnskabelige tidsskrift BioMed vurderer, at pesticider er skyld i omkring en tredjedel af de selvmord, der hvert år bliver begået i verden,

Alene i Sydøstasiatiske lande som Sri Lanka, Indien og Kina regner forskere med, at op til 300.000 livstrætte mennesker hvert år tager en tår sprøjtemiddel og dør af det. Tallene er blandt andet publiceret i International Journal of Epidemiology.

I 15 år har den danske professor Flemming Konradsen arbejdet sammen med blandt andre srilankanske forskere om at nedbringe antallet af pesticidselvmord, og senest har professoren fået idéen til at lave en topsikret pesticidbeholder, som gør det sværere for potentielle selvmordere at få fat på den livsfarlige insektgift.

Læs også på Videnskab.dk: Drop sprøjtemidlerne – brug myrer

»Elefanter kan hoppe på den, uden at den går i stykker,« siger Flemming Konradsen om beholderen, som er produceret i 25.000 eksemplarer og netop nu bliver testet af 12.000 tilfældigt udvalgte srilankanske bønder.

Pesticidbeholderen er lavet af stærk plastik, og den er topsikret: Den har et ydre og et indre låg, er vandtæt, aflåst og gravet ned i marken.

»Kun den person, der har nøglen, kan få adgang til pesticiderne. Det er ofte konen, der har den hængende om halsen,« siger Flemming Konradsen.

Beholderen løser dog ikke alle problemer – læs hvorfor på Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk professor selvmordssikrer pesticider

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.