Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Videnskab.dk

Danske forskere sender droner ned under Antarktis

Et hav af hemmeligheder under isen på Antarktis er på vej til at blive afsløret af forskernes nye våben; undervandsdronen.

I samarbejde medVidenskab.dk

Tidligere har et kig under den antarktiske havis været forbeholdt et begrænset antal af specialtrænede dykkere.

Nu kan et forskerhold fra Aarhus Universitet droppe både ilttank og våddragt, mens deres 2,5 meter lange undervandsdrone klarer svømmeturen for dem, skriver Videnskab.dk.

»Dronen er egentlig udviklet til at undersøge havbunden og for eksempel kortlægge sedimenttyper, men vores australske kollegaer har bygget dronen om, så den nu kigger opad mod bunden af havisen og måler på det lys, der kommer gennem isen med et radiometer,« fortæller Lars Chresten Lund Hansen, der er en del af forskerholdet i Antarktis, og som til dagligt er lektor ved Aarhus Universitet.

Se en video af undervandsdronen på Videnskab.dk

Temperaturen måler minus 15 grader og vandtemperaturen gennemsnitligt minus 2.

Her på den antarktiske havis har de danske forskere slået lejr, hvor de fra et telt sender undervandsdronerne ned under den to meter tykke havis. Målet er at blive klogere på de alger, som vokser på bagsiden af isen.

Forskerne sænker først dronen ned i et 3 x 1 meter hul i vandet. Derefter sørger et radiometer for at måle, hvor meget lys der optages under isoverfladen. Disse målinger skal i sidste ende fortælle forskerne noget om isalgernes form, mængde og placering.

Læs også hos Videnskab.dk: Drone fanger vild spækhuggerflok på film

»Isalgerne står for 15-20 procent af primærproduktionen i det antarktiske hav. De er særligt vigtige, fordi de udnytter det svage lys om foråret, hvor der ikke er andre primærproducenter til at producere føde og energi til resten af fødekæden«, forklarer Brian Sorrell, der er en del af holdet på Antarktis og til daglig lektor ved Aarhus Universitet.

Når Solen begynder at skinne om foråret, holder algerne maverne mætte på mikroorganismer og dyreplankton.

De er altså med til at sætte gang i livet under isen efter en lang og iskold vinter, og viden om algernes formering kan være af afgørende betydning for det antarktiske økosystem.

Se dronen blive søsat, selvom en 500 kg tung Weddelsæl kommer i vejen, på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.