Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk opfindelse kan udrydde ridser på bilen

En gruppe forskere på Aarhus Universitet opfinder en lim, der kan lukke sår og forhindre ridser i lakken.

I samarbejde medVidenskab.dk

Forestil dig en lim, som kan binde til både metal og kød, også under vand, og som oven i købet kan reparere sig selv, hvis den revner.

Sådan en lim har faktisk eksisteret længe - men den har hidtil været forbeholdt muslinger, der bruger den til at klæbe sig fast på omtrent hvad som helst under havets overflade, skriver au.dk ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Fremtidens plaster kan reparere sig selv

Nu har den såkaldte 'Muslingegruppe' på Aarhus Universitet lavet en efterligning af det selvreparerende materiale og søgt patent på det. Limen vil blandt kunne bruges i sundhedsvæsenet til at lukke sår med i stedet for plaster, og måske endda til at lime i stedet for at sy væv sammen under operationer. Eller det kan bruges som coating, f.eks. i form af selvreparerende maling på biler eller skibe.

Forskerne har kemisk monteret syntetiske DOPA-molekyler på nogle kunstigt skabte PolyEthylenGlycol-polymerer (lange molekyler), der er ugiftige og biologisk nedbrydelige. Ved at tilføje jern-ioner til disse PEG(DOPA)-molekyler i et surt miljø og derefter gradvist gøre miljøet mere basisk kan man få blandingen til både at være klistret og selvhelende.

Læs også på Videnskab.dk: Top 10: De bedste kopier af naturen

»Det særlige ved vores opfindelse er, at vi bruger smarte polymerer, som i sig selv bliver mere eller mindre flydende afhængig af pH-værdien. Det vil sige, at polymerernes struktur vil kollapse over en given pH-værdi, hvorved gelen også kollapser og bliver til væske igen. Da det kan klæbe under vand er det oplagt at bruge det til at klæbe sår sammen med, og til at stoppe blødninger med i forbindelse med f.eks. trafikuheld,« forklarer Henrik Birkedal.

Læs hele historien på videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.