Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk forskning kortlægger kamp mellem bakterier og immunforsvaret

De hvide blodlegemer kæmper en brav kamp mod kroniske infektioner. Nu har et nyt studie gjort danske forskere klogere på netop opgøret mellem bakterier og immunforsvaret.

Når kroniske infektioner opstår, for eksempel i forbindelse med fremmedlegemer i kroppen i form af kunstige knæ og hofter, er det ofte en tabt kamp for kroppens eget immunforsvar.

Immunforsvarets hvide blodceller kommer simpelthen til kort over for de kronisk inficerede bakterier, og antibiotika er også ofte virkningsløst.

Tidligere har det kun været muligt at observere bakteriernes vækst i laboratoriets petriskåle uden for det levende væv (in vitro). Nu kommer der andre levende (in vivo) boller på suppen:

»For første gang har vi nu en metode til at måle præcist, hvordan bakterier gror i selve infektionsvævet,« siger Thomas Bjarnsholt, der er professor på Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om den nye opdagelse

Læs også på Videnskab.dk: Antibiotika-resistente bakterier fundet i isoleret grotte

Hovedfundene, som forskerne har gjort, kan kort sammenfattes i to punkter:

At kronisk inficerede bakterier vokser med forskellig hastighed (heterogent) i lungerne på Cystisk Fibrosepatienter.

At forskellen i bakteriernes væksthastighed skyldes mængden af hvide blodlegemer, der bevirker en bremsende effekt.

Læs også på Videnskab.dk: Kroniske infektioner dræber flere mennesker end kræft

Den nye viden kan formentlig bruges til at forbedre behandlingen af patienter med kroniske infektioner.

»Med viden om bakteriernes heterogene vækst, kan vi forhåbentlig fremover differentiere behandlingsmetoderne til at bekæmpe bakterierne noget bedre. Eksempelvis ilt-terapi til bakterier med mange omkringliggende hvide blodceller kombineret med en bakteriedræbende antibiotikakur,« siger Thomas Bjarnsholt.

Læs også på Videnskab.dk: Antibiotika smadrer kroppens forsvarsbakterier

Langsom eller ingen vækst gør bakterierne i kroniske infektioner mere modstandsdygtige over for antibiotika. Årsagen er, at de fleste antibiotika kun virker på voksende bakterier.

Studiet er publiceret i tidsskriftet American Society for Microbiology.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.