Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark investerer millioner i rummet

Danmark har netop vedtaget en investering på 257 millioner kroner de kommende tre år i det europæiske rumsamarbejde ESA.

En ESA-raket bliver sendt til himmels.
En ESA-raket bliver sendt til himmels.

Danmark vil de kommende tre år bruge 257 millioner kroner på Den Europæiske Rumorganisation, ESA.

Det er netop vedtaget på en ESA-ministerkonferencen i Napoli, oplyser Uddannelsesministeriet.

I alt har de 20 ESA- medlemslande på konferencen givet tilsagn om at investere op mod 75 milliarder kroner i ESA over de næste tre år.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kalder det det danske tilsagn "en god investering, der vil være med til at styrke den højteknologiske forskning og innovation i Danmark, fastholde vores stærke position inden for udvikling og produktion af rumteknologi og skabe vigtige, nye arbejdspladser".

De danske penge går til ESAs ikke-obligatoriske programmer og bliver ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet brugt "på fortsat deltagelse i kendte danske styrkeområder".

Blandt disse er klimaovervågning, løfteraketter, den internationale rumstation og telekommunikation.

Desuden har Danmark valgt at bidrage til bl.a. udviklingen af nye meteorologiske satellitter i samarbejde med den europæiske meteorologiske organisation EUMETSAT.

»Det har ikke været nemt«

Fordelingen af de danske millioner sker på baggrund af rådgivning fra uddannelsesministerens rådgivende rumudvalg. Det består af forskere, offentlige myndigheder og virksomheder inden for rumområdet.

- Jeg synes, vi er nået frem til en overvejet og god indstilling til ministeren. Indstillingen fra rumudvalget har været baseret på en solid afvejning af, hvordan Danmark sikrer sig det bedste udbytte af dansk deltagelse i rummet via ESAs programmer, siger udvalgets formand, professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet:

- Det har ikke været nemt, de økonomiske tider taget i betragtning, men jeg synes, de danske afvejninger af såvel forskningsfaglige, teknologiske som de myndighedsrettede interesser er blevet hørt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.